Politică

După ore de dezbateri tensionate, e oficial: „U” revine acasă, pe „Cluj Arena”

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/26_ziua/06 consiliu judetean alin tise radu bica.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Judeţean a aprobat contractul de închiriere a arenei.

Universitatea va plăti 7.500 de euro pe fiecare meci jucat „acasă”.

Universitatea Cluj se poate întoarce „acasă”, pe noul stadion „Cluj Arena”, după ce, reuniţi într-o şedinţă extraordinară la sfârşitul săptămânii trecute, consilierii judeţeni au votat în unanimitate contractul de închiriere al arenei.


După mai bine de două ore de dezbateri intense şi tensionate pe marginea subiectului, toţi cei 28 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au fost de acord cu clauzele contractului, care prevăd, printre altele, perceperea sumei de 7.500 de euro pentru fiecare eveniment sportiv jucat pe „Cluj Arena”, cu o durată maximă de 72 de ore (termenul include atât meciul oficial, cât şi antrenamentele). La această sumă se va adăuga şi plata utilităţilor.

Contractul de închiriere a fost încheiat pe o perioadă de nouă luni, adică pe durata actualului sezon competiţional. Discuţiile au debutat cu propunerea liberalului Mihai Szeplekan de alocare în folosinţă gratuită către clubul de fotbal Universitatea a unui spaţiu în incinta “Cluj Arena” pentru înfiinţarea unui muzeu al “şepcilor roşii”. Deşi atât preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, cât şi restul consilierilor judeţeni au încercat să-l convingă pe Szeplekan că un astfel de proiect nu poate fi votat într-o şedinţă extraordinară, discuţiile pe marginea subiectului s-au prelungit la nesfârşit. După ce consilierii au trecut la dezbaterea efectivă a punctelor de pe ordinea de zi, discuţiile s-au împotmolit din nou, consilierul judeţean Dănuţ Canta (PSD) fiind nemulţumit de trecerea stadionului din domeniul public în cel privat.


Stadionul a trecut în domeniul privat

“Aş dori să nu includem acest obiectiv în domeniul privat deoarece el a fost construit din bani publici”, a cerut Canta. “Dacă îl păstrăm în domeniul public, atunci ne putem ridica şi pleca acasă pentru că nu am mai putea vota punctul doi de pe ordinea de zi (închirierea stadionului către “U” Cluj – n.r.)”, a replicat consilierul PDL Ovidiu Turdean. Secretarul judeţului, Simona Gaci, i-a explicat lui Canta că, dacă nu ar trece în domeniul privat, stadionul nu ar mai putea fi dat în administrarea Cluj Arena SA şi nici nu ar mai putea fi închiriat Universităţii Cluj. În cele din urmă, proiectul a fost votat cu 26 de voturi “pentru”.


300 de bilete gratuite pentru elevi

La punctul doi de pe ordinea de zi, cel privind încheierea contractului cu Universitatea Cluj, dezbaterile s-au întins şi mai mult, alimentate de zelul lui Canta, care a venit cu mai multe amendamente.


Printre acestea se numără renunţarea la clauza de confidenţialitate a contractului, să nu se acorde 300 de bilete gratuite către Consiliului Judeţean, să se achite chiria în lei la cursul din ziua încheierii contractului, să se perceapă 0,1% din valoarea contractului de închiriere pe eveniment pentru întârzierile de plată ori să se încheie contractul pe două sezoane fotbalistice, nu pe unul singur. Cu toate acestea, un singur amendament, cel privitor la clauza de confidenţialitate a fost acceptat, având în vedere faptul că nici alţi consilieri nu au fost de acord cu clauza. Legat de cele 300 de bilete gratuite pentru Consiliul Judeţean, preşedintele Alin Tişe a explicat că acestea nu vor fi folosite de către consilieri ori de către angajaţii insituţiei, ci vor fi acordate elevilor în cadrul unui program aflat acum în pregătire. În final, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Tişe aşteaptă performanţă


“Începând de astăzi (vineri, 23 septembrie – n.r.), Universitatea Cluj va putea să se întoarcă acasă, aşa cum am promis. Mă bucur că toate aceste negocieri pe care le-am avut în ultimele zile au ajuns la un numitor comun. Noi, Consiliul Judeţean, încercăm prin acest contract să ajutăm Universitatea şi nicidecum să o încurcăm. Sper să aibă şi performanţa pe care ne-o dorim pentru a justifica această investiţie publică pe care Consiliul Judeţean a făcut-o din banii tuturor clujenilor”, a declarat preşedintele Alin Tişe la finalul şedinţei. El a subliniat că banii încasaţi de la clubul de fotbal vor fi folosiţi doar pentru întreţinerea stadionului. „E important a se şti că suma pe care noi o încasăm de la clubul Universitatea este folosită tot pentru a se menţine gazonul în standarde de cinci stele şi tot pentru echipa Universitatea. Nu luăm aceşti bani să-i ducem în drumuri, poduri, apă, canal, ci de fapt ei vor fi folosiţi pentru a menţine în condiţii foarte bune arena. Consiliul Judeţean nu va suplimenta din bugetul propriu cheltuielile la această arenă. După finele acestui contract, vom trage linie, vom vedea care sunt costurile, care sunt veniturile şi cheltuielile şi vom putea să tragem o concluzie. Deocamdată nici noi, nici Universitatea, nu ştim cum se va derula partea de publicitate, partea de loje, partea de închirieri. Noi nici un moment nu am pretins Universităţii procent din publicitatea pe care ea o are. Discutăm doar de partajarea spaţiului, respectiv a betoanelor pe care vom pune mesh-uri. Publicitatea pe care echipa şi-o aduce o va folosi şi o va încasa în mod direct”, a încheiat Tişe.

40 de ore de negocieri

La rândul lor, reprezentanţii clubului de fotbal s-au declarat mulţumiţi de rezultatul negocierilor cu forul judeţean. „Negocierile au durat foarte mult pentru că vorbim despre un parteneriat care trebuie să fie echitabil pentru ambele părţi. Cu tot respectul pentru Consiliul Judeţean, nu trebuie să uităm că este vorba despre un brand extrem de puternic, că această echipă a avut mult de suferit şi după o istorie de suferinţă de 100 de ani sperăm ca suferinţa să se încheie. Acest club nu ne aparţine nouă, acest club este al României, al Ardealului şi al Clujului. Împreună cu echipa Consiliului Judeţean am stat aproape 40 de ore pentru anumite clauze aflate în contract. A fost o negociere «fair» şi care pune bazele unei dezvoltări comune. Înţelegem partea comercială, la fel şi cei de la Consiliul Judeţean au înţeles că nu vrem să ne îmbogăţim din acest stadion”, a spus vicepreşedinele FC Universitatea Cluj, Florin Bolchiş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter