Politică

Parlamentarii îşi asigură bătrâneţile

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/26_ziua/04 mate andras levente - udmr conf zilele maghiare rp 13.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mate Andras, liderul UDMR Cluj, este unul dintre iniţiatorii proiectului care prevede un fond de pensii special pentru parlamentari.</p>

Iniţiativa legislativă a udemeriştilor privind înfiinţarea unui fond de pensii pentru parlamentari este văzută „cu ochi buni” de la Cluj, atât timp cât banii provin din buzunarele parlamentarilor, respectându-se principiul contributivăţii.

Parlamentarii îşi asigură bătrâneţile pe principiul “contribui din propriul buzunar, iar la pensie stai liniştit”. Aceasta mai ales pentru că, spun ei, sistemul de pensii actual nu este sustenabil.


18 din cei 21 de membri ai grupului UDMR din Camera Deputaţilor au depus o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea unui fond de pensii pentru parlamentari, în completarea legii privind statutul senatorilor şi deputaţilor.

Printre “simpatizanţii” proiectului figurează şi reprezentanţi ai PDL sau PNL de la Cluj, care declară la unison că propunerea merită să fie susţinută atâta timp cât se urmăreşte principiul contributivităţii. Dacă proiectul va fi adoptat, aleşii vor avea o pensie în plus faţă de cea din sistemul public.


Mate Andras, printre iniţiatorii proiectului

Liderul UDMR Cluj, deputatul clujean Mate Andras, îşi argumentează iniţiativa legislativă prin faptul că, potrivit principiului contributivităţii, “primeşti în funcţie de cât dai”. “Nu este nimic special aici, propunerea se bazează pe acest principiu, care este echitabil. Nu este discriminare. Dacă eu vreau să contribui cu mai mult, pentru a avea o pensie liniştită, nu este o problemă, atâta timp cât banii provin de la mine. Lumea are pensii private”, a spus Mate pentru monitorul.


PDL subscrie

Potrivit deputaţilor clujeni democrat liberali Adrian Gurzău şi Petru Călian, propunerea legislativă iniţiată de udemerişi merită să fie susţinută, deşi recunosc că este “iniţiativă care deocamdată este doar o propunere”. “În momentul de faţă sistemul de pensii nu mai este sustenabil. Astfel că dacă se înfiinţează un fond de pensii la care să contribui tu, cu banii tăi, nu de la buget, nu este o problemă. Nu pot să mă pronunţ acum în privinţa votului, trebuie să ne consultăm între noi mai întâi, cu colegii de la PDL, dar în principiu susţin iniţiativa în aceste condiţii. Nu vorbim despre drepturi sporite, trebuie să se înţeleagă. E un fel de CAR şi vor fi tot mai multe fonduri de pensii private în România”, a spus Gurzău.


Pentru Petru Călian, discuţiile pe marginea acestei propuneri sunt premature. “Nu ştiu dacă trebuie modificată legea în acest sens, dar nu pot spune acum dacă aş vota sau nu această propunere pentru că trebuie să ne consultăm între noi şi apoi să luăm o decizie. Oricum este devreme să discutăm despre asta”, a explicat el.

Şi Opoziţia susţine propunerea


Clujeanul Şerban Rădulescu, senator PC, consideră că nici măcar nu este nevoie de o lege pentru crearea unui fond de pensii special, pentru că orice categorie socială ar trebui să aibă posibilitatea să contribuie cu cât vrea, iar apoi să fie răsplătită în funcţie de acest lucru. “Dacă vrei o pensie mai mare, de ce nu? Atâta timp cât tu plăteşti. Aş vota o asemenea iniţiativă în condiţiile în care pot, îmi permit să plătesc din banii mei, pentru că despre asta este vorba, pentru a avea o pensie liniştită. Este pe măsura capacităţilor fiecăruia, până la urmă”, a spus Rădulescu.

La rândul său, deputatul liberal Horea Uioreanu susţine iniţiativa colegilor de la UDMR însă se abţine în privinţa opţiunii de vot. “Trebuie să văd mai întâi detaliile, susţin această variantă dacă se merge pe principiul contributivităţii, dar numai aşa, nu în alte condiţii”, a spus el.

Cum îşi motivează parlamentarii iniţiativa legislativă

“Această formă de pensie este menită să asigure o anumită stabilitate economică şi financiară după ieşirea la pensie a membrilor Parlamentului care pe o perioadă de unul sau mai multe mandate au exercitat funcţia de demnitar în organul legislativ al ţării. Pensia stabilită prin această iniţiativă legislativă va fi suportată din fondul anume creat în acest scop, constituit din contribuţia fiecărui senator şi deputat în funcţie şi va fi plătibilă la atingerea vârstei legale de pensionare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ultimele Stiri
abonare newsletter