Politică

Votul uninominal dezbină Coaliţia

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/19_ziua/05 vot locale 2008_a.r.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />PDL şi UDMR nu reuşesc să se pună de acord în privinţa sistemului de vot care urmează să fie aplicat la algerile din 2012.

PDL şi UDMR nu reuşesc să se pună de acord în privinţa sistemului de vot care urmează să fie aplicat la algerile din 2012. Dacă PDL vrea uninominal „curat” cu un sistem cât mai redus de compensare, UDMR nu renunţă la lista naţională, pentru a nu pierde locuri în Legislativ. Ultima variantă propusă de PDL udemeriştilor este uninominal în proporţie de 70%, cu 30% listă de compensare. UDMR propune, în schimb, 60% uninominal şi 40% compensare, variantă dezbătută de altfel chiar în cursul zilei de ieri.

Tinerii politiceni clujeni au păreri împărţite în privinţa sistemului de vot care ar trebui aplicat la alegerile din 2012. Astfel, în vreme ce unii reprezentanţi ai USL preferă lista caracteristică politicii din anii ‘90, democrat-liberalii preferă uninominalul cât mai pur, fără parlamentari „intraţi pe uşa din dos”. Şi unii şi alţii consideră că, la nivel procentual, sistemul de redistribuire ar trebui să fie ponderat.


UDMR susţine, în schimb că dacă nu se va ajunge la un consens cu reprezentanţii PDL, la alegerile următoare se va aplica tot sistemul vechi.

Szeplekan preferă listele anilor ‘90

Consilierul judeţean Mihai Szeplekan (PNL) are în vedere două variante. Fie sistemul vechi, numai cu listă de partid, fie uninominal pur, pe sistemul primul clasat, primul intrat în Parlament.

„Sistemul listelor vechi este din punctul meu de vedere cel mai bun. Aceasta pentru că omul, parlamentarul este obligat să umble peste tot în judeţ. Nu cred că este corect să reprezinţi doar două sau trei comune. Cea de a doua variantă este uninominalul pur, pe principiul „primul clasat intră în Parlament”, însă cu acest sistem nu sunt întru totul de acord, pentru că în acest fel cei de la Putere îşi pot desena colegiile cum vor ei. Dacă s-ar adopta acest sistem cred că ar trebui anunţat înainte cu un an, pentru a fi corect aplicat”, a declarat Szeplekan pentru monitorul.

Jorj: „Nu sunt de acord cu parlamentari de Africa, cu cinci voturi…”


Unii social democraţi clujeni consideră că lucrurile „nu trebuie inventate, ci corectate”.

Liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, susţine că nu este corect ca „cel de pe locul al cincilea să fie bătut de cel de pe primul loc”.

„Actualul sistem nu a fost eficient. Normal este să se meargă pe principiul primul clasat să intre în Parlament. La nivel procentual cred însă că ar trebui un vot ponderat. Nu vorbesc acum de procente exacte, dar cred că trebuie să fie ponderat, repet. Sigur că cei din UDMR încearcă o strategie prin care să culeagă cât mai multe voturi. Pe de altă parte, cred că lucrurile trebuie discutate şi cu cei din Opoziţie”, a spus Jorj pentru monitorul.

Raţiu şi Gurzău preferă un sistem de redistribuire cât mai redus

Consilierul local Radu Raţiu şi deputatul Adrian Gurzău – ambii de la PDL – afirmă că sistemul corect este cel al uninominalului cu o listă de compensare cât mai redusă. Aceasta pentru că, arată ei, trebuie evitate situaţiile în care parlamentari cu voturi puţine au ajuns în Legislativ.

„Cred că sistemul cel mai bun este primul clasat să intre în Parlament. Este foarte important ca procentul de compensare să fie cât mai mic. La alegerile din 2008 au fost palamentari şi cu 1000 de voturi care au intrat în Parlament, ceea ce nu este corect. Cred că UDMR şi PDL va ajunge la un consens cât de repede”, a spus Raţiu pentru monitorul.

„Sunt în discuţie mai multe variante. Uninominal pur este ideal, dar este greu de pus în practică, de aceea cred că este necesar un procent de redistribuire cât mai redus”, a spus, la rândul său deputatul PDL, Adrian Gurzău.

„Dacă nu se acceptă, se merge pe sistemul vechi”


Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, susţine că varianta propusă de Uniune este ultima în discuţie cu reprezentanţii PDL şi care de altfel se dezbate zilele acestea.

„Chiar acum se discută această variantă propusă de UDMR cu listă de 40% compensare. Dacă nu se va accepta, se va merge probabil pe sistemul vechi de vot”, a spus deputatul UDMR pentru monitorul.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat săptămâna trecută, la Cluj, că Uniunea propune un sistem electoral mixt, prin care la Senat să fie aleşi câte doi senatori din fiecare judeţ. În ce priveşte Camera Deputaţilor, Kelemen a precizat că Uniunea propune ca situaţia să nu se schimbe, „să rămână aşa cum e acum numărul de deputaţi, nicio schimbare, şi un sistem mixt pentru o compensare”.

abonare newsletter