Politică

Grădiniţele şi secretara primarului, motiv de scandal în Consiliul Local

<p />Şedinţa de ieri a deliberativului local s-a întins pe durata a trei ore.

După circa 30 de minute de discuţii, consilierii locali au decis ieri să fie de acord cu propunerea executivului privind angajarea unei case de avocatură care să reprezinte interesele municipalităţii în cazul în care se va ajunge la un proces cu firma Impact Developer&Contractor, dezvoltatorul care ar fi trebuit să construiască locuinţele din cartierul Lomb.

Deşi cei de la Impact se află la ora actuală în insolvenţă, au cerut Primăriei despăgubiri de circa 60 de milioane de euro pentru neconcretizarea proiectului din Dealu Lomb. „În primă fază am fost convocaţi la conciliere directă la Bucureşti. Întâlnirea trebuia să aibă loc ieri (în 17 octombrie – n.r.), însă noi am trimis o scrisoare prin care am cerut ca această conciliere să aibă loc la Cluj. În cazul în care se va ajunge la proces, propunerea noastră este să angajăm o casă de avocatură prin procedura selecţiei de oferte, care să ne reprezinte interesele”, a explicat primarul Sorin Apostu.


S-au certat de la grădiniţe

Aleşii locali s-au certat în şedinţa de ieri preţ de mai multe minute din pricina unui proiect privind repartizarea lor în consiliile de administraţie ale grădiniţelor din municipiu. Consiliera Claudia Anastase (PSD) s-a arătat indignată de faptul că a fost scoasă din consiliul de administraţie de la grădiniţa „Mica Sirenă”. „Ni s-a cerut în şedinţa anterioară să propunem personalităţi care să intre pe lângă noi în consiliile de administraţie şi ar fi mai bine să discutăm deschis profilul omului cu respectiva grădiniţă. Am fost schimbată de la grădiniţa «Mica sirenă»”, s-a plâns Anastase. „Eu cred că schimbarea de la «Mica sirenă» are legătură cu faptul că acolo s-a cântat la un moment dat imnul PDL. Acesta cred că e motivul pentru care profilul Claudiei Anastase nu s-a potrivit cu profilul grădiniţei”, a replicat şi liberala Steluţa Cătăniciu. Primarul Sorin Apostu a atras atenţia că în consiliile de administraţie vor există şi reprezentanţi ai primarului, printre care şi persoane din mediul universitar.


Undă verde pentru crematoriul din Mănăştur

Consilierii locali şi-au dat acordul şi pentru proiectul prin care municipalitatea se va asocia cu firma RDK Cremation în vederea realizării unui crematoriu uman în cimitirul Mănăştur. Înainte de a vota proiectul, consiliera Claudia Anastase a atras atenţia că datele de înregistrare ale firmei RDK Cremation au fost trecute eronat în proiectul de hotărâre. „Firma a fost înfiinţată în anul 2011, dar în proiect apare J-ul (Codul de înregistrare la Registrul Finanţelor – n.r.) al unei firme din 2001 şi un RO (Cod Fiscal – n.r.) greşit”, a atras atenţia Anastase.  Consilierii Opoziţiei s-au arătat contrariaţi şi de faptul că firma a fost înfiinţată abia anul acesta, neavând practic experienţă în domeniul incinerării umane. Totuşi, reprezentanţii municipalităţii au explicat că nu există la ora actuală în Ardeal firme cu activitate în acest domeniu. Municipiul Cluj-Napoca se va asocia cu RDK Cremation SRL pentru un spaţiu în suprafaţă de 515,97 mp, aflat în incinta cimitirului Mănăştur, pe strada Govora, unde societatea ar urma să amenajeze, pe cheltuiala proprie, un crematoriu uman. Anual, firma ar urma să achite cu titul de cotă de asociere 15.000 de lei către Primăria Cluj-Napoca, sumă indexabilă cu rata inflaţiei.


Secretara primarului, trimisă să negocieze cu investitorii coreeni?

La punctul „Diverse”, Steluţa Cătăniciu l-a întrebat pe primarul Sorin Apostu de ce în cursul acestei luni dintr-o delegaţie a Primăriei care s-a deplasat în Coreea de Sud a făcut parte şi secretara sa personală. Vizibil iritat, Apostu a explicat că persoana la care se face referire, Ionela Onofrei, este angajată a Biroului de Relaţii Externe din Primărie. „Domnişoara pe care o folosesc pe post de secretară este de fapt angajată a Biroului de Relaţii Externe. În invitaţia celor din Suwon se specifica clar că cheltuielile cu cazarea, mâncarea şi transportul local vor fi suportate de ei”, a spus Apostu. Mai mult, primarul a susţinut că în decursul vizitei din Coreea, delegaţia oficială a municipalităţii a purtat discuţii oficiale cu companiile Samsung, Kia, LG şi Daewoo care ar putea investi la Cluj. Biletele de avion au costat Primăria 19.791 de lei, consilierul local Marcelus Suciu (PDL) fiind singurul care a ales să îşi plătească singur biletul de avion pentru că în cazul consilierilor locali este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pentru decontarea cheltuielilor.

abonare newsletter