Politică

Noua pistă a aeroportului a primit avizul Consiliului Local

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/19_ziua/02 sedinta consiliu local 18 oct_sc_002.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali clujeni au aprobat ieri aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca - realizarea primei părţi de 2100 de metri a noii piste a aeroportului, proiect demarat deja.</p>

„Dezvoltarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca va fi corelată cu prevederile documentaţiei «Actualizare PUG municipiul Cluj-Napoca», precum şi cu documentaţiile de amenajare a teritoriului ale unităţilor administrative învecinate”, se precizează în hotărârea aprobată ieri. Vă reamintim că, la începutul acestei luni, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru execuţia pistei de decolare-aterizare de 3.500 m – etapa I şi suprafeţe de mişcare aeroportuare aferente. Lucrările sunt executate de asocierea dintre SC Napoca SA- SC Icco Systems SRL – SC Geo Arc SRL, care a câştigat licitaţia cu un preţ de 32.436.982 euro fără TVA.

Se lucrează la fundaţia pistei


„La pistă se lucrează intens, s-au decopertat deja 300 de metri. Executanţii vor ca anul acesta să termine primul strat de infrastructură de un metru pe toată lungimea de 2.100 de metri a pistei”, a explicat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. El crede că noua pistă va permite o dezvoltare mai accelerată a aeroportului clujean. „Aeroportul a evoluat de la 10.000 de pasageri pe an la 1.000.000. Nimeni nu se gândea că se va ajunge aici. Aeroportul poate să mai reziste cel puţin 20 de ani cu noua pistă”, a arătat Tişe.

Avioanele nu vor mai survola oraşul

În plus, odată cu finalizarea investiţiei, avioanele nu vor mai trece deasupra oraşului. „Noua pistă va permite aterizarea dinspre Apahida. În codul aerian se specifică însă că pilotul este cel care decide cum face decolarea şi aterizarea pentru a nu pune în pericol pasagerii. Oricum, atât în PUZ, cât şi în noul PUG (Planul Urbanistic General – n.r.) se va preciza ca regulă că nu se va mai survola oraşul. Nici în Apahida nu ar trebui să fie probleme pentru că aeroportul se află oarecum în lateralul localităţii”, a mai menţionat preşedintele Consiliului Judeţean.

abonare newsletter