Sănătate

De ce alimente ar trebui să ne ferim pentru a avea o dantură sănătoasă?

Există diverse alimente care pot afecta dantura.

De ce alimente ar trebui să ne ferim pentru a avea o dantură sănătoasă?/Foto: pixabay De ce alimente ar trebui să ne ferim pentru a avea o dantură sănătoasă?/Foto: pixabay

 

 


Pentru a avea o dantură sănătoasă oamenii ar trebui să evite consumul anumitor alimente. 

 


Un număr crescut de alimente stimuleaza formarea plăcii, un film aderent şi plin de bacterii ce se fixează pe dinţi. Placa reprezintă un factor important ce contribuie la afecţiunile dentare şi cele gingivale, inclusiv bine cunoscutele carii, potrivit sfatulmedicului.ro.

Pe lângă carii, apariţia tartrului reprezintă o altă problemă, deoarece poate duce la gingivită şi la alte complicaţii asociate. Tartrul reprezintă un strat dur ce se formează pe suprafaţa dinţilor în cazul în care placa se va întări din cauza igienei dentare necorespunzatoare.


Alimente care afectează dantura

Diverse alimente pot afecta dantura. 

Pentru a evita problemele de acest fel, medicii stomatologi recomandă evitarea următoarelor alimente:
Pâinea
Saliva descompune amidonul din produsele de panificație, în zahăr, un dușman natural al danturii sănătoase. În același timp, pâinea se lipește foarte ușor de dinți.
Băuturi ce conţin alcool
Este cunoscut faptul că alcoolul nu este sănătos. Pe lângă efectele mult ştiute ale băuturilor alcoolice, acestea duc la uscarea gurii. O gură uscată este lipsită de salivă, produs natural al organismului ce ajută la menţinerea sănătoasă a dinţilor.
Chipsurile din cartofi
Chipsurile din cartofi sunt consumate foarte frecvent ca gustare. Din păcate, acestea sunt încărcate cu amidon, produs ce va fi transformat rapid în zahăr la nivelul cavităţii bucale. Ulterior, acest zahar poate fi prins în spaţiile dintre dinţi, permiţând bacteriilor să se hrănească şi să se dezvolte în modul dorit.
Fructele uscate
Fie că e vorba de caise, prune sau stafide, toate acestea, în forma lor deshidratată conțin o cantitate mult mai mare de zahăr decât în cea naturală. După consumarea acestora se recomandă o curățare amănunțită a cavității bucale.
Murăturile
În general murăturile care conțin oțet sunt nocive pentru dantură, deoarece oțetul este acid și de cele mai multe ori conțin și zahăr. 


Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

La abur, fierte sau prăjite? Cum influențează gătitul pierderile de nutrienți din alimente.

Ziua Națională a Cireșelor. Câte cireșe poți mânca pe zi? Tot ce trebuie să știi despre acest fruct delicios și benefic

abonare newsletter