Situație îngrijorătoare în sistemul medical românesc. Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive.
Situație critică pentru un pacient diagnosticat cu cancer colorectal. Curtea de Apel Cluj a respins accesul acestuia la compensarea unui tratament oncologic de 11.000 de lei pe lună.
Ministerul Sănătății nu autorizează folosirea canabisului medicinal în România din cauza creșterii riscului consumului de droguri. „Este o confuzie absolut aberantă, dar intenționată”, spune fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu.
Serviciile de depistare precoce a cancerului de col uterin şi cancer mamar, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, vor fi accesibile și prin intermediul cabinetelor mobile.
Noi servicii medicale pentru depistarea și tratarea unor afecțiuni grave vor fi disponibile gratuit, de la 1 iulie, pentru pacienții asigurați și neasigurați.
În scopul depistării unor afecţiuni grave, pacienții neasigurați vor beneficia de pachete de servicii medicale decontate, potrivit noului contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie.
Date îngrijorătoare în privința sănătății, înregistrate la nivel european. În 2021, cancerul a fost principala cauză de deces pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani.