România a ajuns la un deficit de cont curent de 4,8 miliarde de euro la finalul lunii februarie, cu 85% mai mare decât deficitul din aceeași perioadă a anului trecut.
Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut substanțial în primele luni ale anului, în ciuda măsurilor de austeritate privind reducerea cheltuielilor, implementate de Guvern prin Ordonanța-trenuleț.
Ultima formă a „taxei pe stâlp” a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Încasările la bugetul de stat prin aplicarea noii formule de calcul a impozitului pe construcții speciale sunt estimate în acest an la 1 miliard de lei.
Economiștii clujeni estimează un avans al Produsului Intern Brut de doar 1,5% în 2025 și o evoluție sub potențialul economic al țării. Ajustarea situației economice ar putea fi susținută de fondurile europene.
Bugetul României pentru acest an a fost construit astfel încât să susțină repoziționarea statului pe o traiectorie către restabilirea echilibrului bugetar, însă principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea politică internă și presiunile economice externe.