Cercetători clujeni sunt implicați într-o descoperire potrivit căreia cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice din Europa Medievală sunt în România.
Doi dintre cei mai respectați specialiști în inteligență artificială din lume trag un semnal de alarmă despre pericolele dezvoltării unor sisteme AI care pot lua decizii singure.
Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat 10 ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist.
Un incisiv superior aparţinând unui mamut lânos, contemporan cu populaţiile de homo sapiens, cu primii oameni moderni, a fost descoperit într-o ravenă din Buzău.
O descoprire importantă, cu aplicații practice în tratarea tulburărilor cognitive sau comportamentale și care poate contribui la dezvoltarea tehnologiilor care imită flexibilitatea creierului uman, a fost realizată cu implicarea cercetătorilor UBB Cluj.
O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck din Leipzig a făcut o descoperire privind originea sifilisului, o boală care a provocat prima epidemie documentată în Europa anului 1494.