Situația încordată din jurul Greciei, care ar putea părăsi zona euro, în următoarele luni, în cazul în care Atena nu va ajunge la o înţelegere cu creditorii săi, în special troika UE-FMI-BCE, a crescut plasamentele în francul elveţian, considerată drept o „monedă refugiu”.
Evoluţia leului, din perioada analizată, a fost una agitată faţă de principalele valute.
Euro a început săptămâna la 4,4521 lei, maximul ultimei luni, creşterea fiind cauzată de lipsa unui acord privind ajutorul financiar pe care îl primeşte Grecia.
Moneda naţională s-a apreciat în faţa principalelor valute, într-o mişcare regională, cu excepţia forintului, care a beneficiat de interesul speculatorilor pentru plasamentele în active care generează randamente mai mari decât cele din zona euro.
În perioada analizată, raportul euro/leu a avut o evoluţie calmă, acesta fluctuând uşor în jurul lui 4,43 lei, care a devenit noul prag suport, după circa o lună în care acesta s-a plasat la 4,42 lei.
Înmulţirea constantă, pe pieţele internaţionale, a plasamentelor în dolari americani, a provocat săptămâna trecută deprecierea celorlalte monede, inclusiv a euro.