Schema de compensare-plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale se aplică până în aprilie 2025, astfel că prețurilor facturilor nu vor crește, iar românii vor achita aceleași tarife ca în sezonul trecut.
România a devenit cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depășind chiar și Olanda. Rezultatul vine pe fondul exploatării resurselor din Marea Neagră.
Depozitele de gaze ale României au atins un grad de stocare de 100%, situație în care asigurarea furnizării de gaze naturale pe timpul iernii este asigurată.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a lansat un avertisment fără precedent, declarând că țara sa este „pe deplin pregătită" pentru un conflict militar cu NATO în regiunea Arctică. Declarația vine într-un context de tensiuni crescânde în zonă, care ascunde peste 40% din rezervele mondiale de petrol și gaze.
România a importat, în ianuarie 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 107.800 tone echivalent petrol (tep), cu 143,3% mai mare (+63.500) faţă de cea din perioada similară a anului trecut.
România înregistrează o creștere a prețurilor la electricitate de 77%, în prima jumătate a acestui an, situație ce plasează țara noastră printre statele europene cu cel mai mare avans al costurilor din acest sector.