Clujenii sunt invitați la o expoziție de excepție, „Sanscrita, limba sacră”, care prezintă o parte din volumele și manuscrisele omului de cultură transilvănean Sámuel Brassai, „omul care știa zece limbi, a urmat zece discipline de studii și a trăit de zece ori zece ani”. Sanscrita este una dintre primele limbi indo-europene scrise.
Prof. dr. Adinel Dincă, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj a descoperit peste 150 de documente și cărți vechi, unele chiar de acum 1.200 de ani.
Comunitatea Evreilor din Cluj a blocat vânzarea unui registru din secolul al XIX-lea. Licitația trebuia să aibă loc în New York, dar reprezentații evreilor din Cluj au făcut o cerere de suspendare.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, că manuscrisele scriitorului Mircea Eliade care urmau să fie scoase la licitaţie în data de 16 decembrie au fost retrase de la vânzare.
BCU Cluj deţine o colecţie specială de manuscrise şi cărţi rare, unice, care au nevoie de condiţii deosebite de păstrare.
Mai mulţi informaticieni vor participa la scanarea şi publicarea online a documentelor din Biblioteca Vaticanului. O companie din Cluj a fost aleasă să digitalizeze 82.000 de manuscrise din Biblioteca Apostolică a Vaticanului, adică peste 40 de milioane de pagini.
Biblioteca Academiei din Cluj deține cea mai mare colecție de carte veche europeană din țară, dar și cărți de o valoare științifică inestimabilă, cum ar fi manuscrisele corifeilor Școlii Ardelene sau câteva sute de incunabule - tipărituri de dinainte de 1501. Toate aceste volume sau scrieri nu au fost digitalizate nici până astăzi, din cauza lipsei de bani. Cărțile se consultă în continuare în cel mai pur stil clasic, deoarece nu există o altă variantă, iar rolul unei biblioteci este tocmai acela de a facilita accesul oamenilor la informație.