Ultima formă a „taxei pe stâlp” a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Încasările la bugetul de stat prin aplicarea noii formule de calcul a impozitului pe construcții speciale sunt estimate în acest an la 1 miliard de lei.
Forța de muncă și costurile de construcție reprezintă principalele provocări de pe piața imobiliară din Europa Centrală, inclusiv din România. 70% dintre dezvoltatorii imobiliari români se așteaptă la o înăsprire a sistemului de taxe.
Agenția de rating Moody’s a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României, măsură ce poate avea un impact direct asupra investițiilor.
Bugetul României pentru acest an a fost construit astfel încât să susțină repoziționarea statului pe o traiectorie către restabilirea echilibrului bugetar, însă principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea politică internă și presiunile economice externe.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă a ratingului României, din cauza haosului fiscal și a deficitului uriaș, situație în care există riscul retrogadării la „junk” (gunoi).
Sectorul construcțiilor din Cluj înregistrează o scădere semnificativă a clădirilor rezidențiale autorizate în toamna lui 2024. În decurs de 11 luni au fost emise puțin peste 1.340 de autorizații de construire.