Dieta carpato-danubiană are beneficii superioare regimului mediteranean, devenit foarte popular pe continent în ulimii ani, însă prea puțini știu ce este aceasta și care sunt alimentele care trebuie consumate.
Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.
Președintele Klaus Iohannis i-a acordat neurologului clujean Dafin Mureşanu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. De asemenea, președintele României i-a acordat Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler medicului nutriţionist clujean Nicolae Hâncu.
Mangaliţa își face loc pe masa de Crăciun a clujenilor, dar promovat de mituri și aberații potrivit specialiștilor în nutriție.
Prof. dr. Nicolae Hâncu este unul dintre cei mai renumiţi specialişti în diabet zaharat, nutriţie, obezitate şi dislipidemii din ţară. Este membru de onoare al Academiei Române şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj. Are o carieră de 50 de ani în medicină, a publicat numeroase cărţi şi lucrări, a văzut şi a tratat, cel mai probabil, zeci de mii de pacienţi de-a lungul anilor.
Cele mai multe studii arată că românii iau în greutate pe zi ce trece. Nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu avertizează că reclamele nu ajută deloc.
Un proiect care promovează consumul micului dejun a fost lansat, joi, la iniţiativa Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca, urmând a se desfăşura în 11 centre de diabet din ţară.
Preparatele culinare bogate în calorii şi consumul de alcool au ocupat un loc de cinste pe masa românilor în perioada sărbătorilor de iarnă.