Deputatul liberal Ovidiu Cîmpean subliniază importanța consolidării sistemului de pensii private pentru a asigura venituri sigure și sustenabile românilor după retragerea din activitate.
Bugetul României pentru acest an a fost construit astfel încât să susțină repoziționarea statului pe o traiectorie către restabilirea echilibrului bugetar, însă principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea politică internă și presiunile economice externe.
Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spațiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Cheltuielile bugetului cu pensiile ajung la 169 de miliarde lei în acest an, iar Ministerul Finanțelor anunță o alocare suplimentară de 2 miliarde lei pentru ajutoarele pensionarilor cu pensii mici. Indexarea pensiilor în acet an este tot mai puțin probabilă.
Tot mai mulți români aleg să-și facă o pensie privată. 133.000 de români au ales să economisească prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul 3).