În perioada următoare sunt estimate creșteri de prețuri pentru lucrările din construcții, tendințe ce ar putea avea un impact substanțial asupra pieței imobiliare.
Finalul de an universitar este o oportunitate pentru proprietarii clujeni de imobiliare pentru a crește prețurile. Ei nu sunt constrânși nici de componenta temporală și nici de cea economică, având în vedere festivalurile mari ce au loc pe perioada verii. Ei reușesc să dea apartamentele pe o perioadă de câteva zile la prețul chiriei pe o lună.
Clujul are cea mai scumpă piață imobiliară din țară, cu o medie a prețurilor pe metru pătrat cu peste 800 de euro față de cea înregistrată în Capitală.
Prețurile locuințelor înregistrează tendințe contradictorii în diverse state ale Uniunii Europene. Dacă în Germania prețurile locuințelor au scăzut, în zona Europei de Est majorarea este una substanțială.
Programul „Noua Casă” va continua în anul 2024, cu un plafon de garanţii de 1 miliard de lei. Cele mai multe solicitări de finanțare făcute de tineri în 2023 au vizat achiziționarea unui apartament.
Prețurile care se „învârt” în piața imobiliară din Cluj-Napoca au ajuns la cote foarte ridicate, iar pentru foarte mulți oameni locuințele în oraș sunt inaccesibile. Primarul Emil Boc a explicat că se fac pași pentru a crea alternative.
Noile taxe aplicate de Guvernul Ciolacu afectează piața imobiliară, iar din 2024 românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru achiziția unei locuințe, din cauza majorării taxei pe valoarea adăugată.