Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale.
Scrisoare deschisă adresată Guvernului, Parlamentului și Autorității Electorale Permanente pentru a crește transparența finanțării politice prin măsuri care să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice. „Banii pentru partide rămân o problemă nerezolvată”, semnalează Expert Forum.
Creșterea subvențiilor pentru partidele politice este criticată de mai multe ONG-uri, care semnalează că majorarea nu a fost precedată de o „consultare reală”.
În perioada ianuarie-iunie, partidele politice au primit subvenții în valoare de 133 de milioane de lei. Toate partidele au cheltuit mai mult decât au primit, astfel că totalul cheltuielilor este de aproape 200 de milioane de lei.
În 2023, cheltuielile partidelor au depășit vizibil veniturile, diferența fiind acoperită cu economii din anii precedenți. Cea mai mare parte din bani au fost plătiți pentru presă și propagandă.
Între 2019 și 2023, partidele din România au cheltuit aproape 100 de milioane de lei pentru promovarea temelor politice, electorale și sociale prin reclame pe rețele de socializare. Peste jumătate din sumă a fost cheltuită de PSD, PNL și USR.
Marea majoritate a maghiarilor din Transilvania a devenit pro-Putin, arată o serie de sondaje citate de publicația Transtelex, care notează că „mesajele populiste și conținutul antioccidental generat artificial câștigă tot mai mult spațiu în rândul maghiarilor din Transilvania”.