Clujeanul Eckstein-Kovács Péter este propunerea Opoziției pentru funcția de Avocat al Poporului, deținut în acest moment de fostul premier Victor Ciorbea.
Peste 5.000 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, la mitingul de protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, au pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului, cerând, totodată, "un CNA funcţional". Ei şi-au arătat nemulţumirea şi faţă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, a declarat, joi, că sesizarea Avocatului Poporului în ceea ce priveşte Legea 90/2001, care nu permite celor condamnaţi penal să fie membri ai Guvernului, este „o speţă foarte complicată” şi că, din acest motiv, nu a stabilit încă un termen de judecată.
Aproape o mie de clujeni au protestat, miercuri seară, faţă de decizia Avocatului Poporului Victor Ciorbea de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la prevederea din Legea 90/2001 referitoare la faptul că persoanele condamnate penal nu pot fi membri ai Guvernului.
Petiţia clujeanului Tudor Brădăţan, prin care se cere demisia avocatului poporului, Victor Ciorbea, a strâns în doar câteva zile peste 120.000 de semnături.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, între altele, taxarea bacșișului și nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.