Actualitate

La Cluj, aştepţi 9 luni după copil şi 4 după indemnizaţie

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/26/03-protest mame bebelusi carucioare prefectura rp 6.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mamele afirmă că în momentul în care depun dosarul la Primăria de domiciliu li se spune clar că vor primi indemnizaţia abia peste patru luni.


Mămicile din Cluj sunt nemulţumite de faptul că primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului doar la patru luni după ce a fost depus dosarul. Conducerea Agenţiei pentru Prestaţii Sociale (APS) Cluj spune însă că termenul este, în medie de două luni, cel mult trei luni.

În multe cazuri, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în judeţul Cluj după patru luni de la depunerea dosarului, în timp ce în Bucureşti, Bistriţa-Năsăud şi alte judeţe, termenul este de două-trei luni. Problema a fost semnalată de o mamă din Cluj, însă apar discuţii pe acest subiect şi pe unele forumuri pe internet.

„Am depus dosarul la Primărie în 15 ianuarie şi cei de acolo mi-au spus clar că o să primesc indemnizaţia abia în luna mai, deci peste patru luni şi nu sunt singura în situaţia aceasta. O colegă de serviciu a depus dosarul anul trecut în luna august şi a primit banii tot după aproape patru luni. Cunosc un alt caz al unei mame care a primit indemnizaţia după opt luni, dar presupun că a fost vorba despre ceva probleme la dosar în situaţia ei”, explică C.V., o mamă din Cluj care doreşte să rămână sub protecţia anonimatului.

Problema perioadei lungi după care se acordă indemnizaţia în Cluj a fost semnalată şi pe internet, în cadrul unor discuţii pe forumuri. Astfel, Solomon A. spune că a primit indemnizaţia tot după patru luni.

„Durează atât de mult! În general la Cluj, patru luni este perioada care se şi spune în momentul în care depui dosarul”, afirmă utilizatoarea forumului.

La alţii, maxim trei luni

C.V. precizează că a obţinut informaţii despre perioada când se acordă indemnizaţia în alte judeţe. Astfel, a aflat că în Bucureşti durează în medie două luni, iar în Bistriţa-Năsăud perioada este tot de două luni, cel mult trei luni.

Mămica din Cluj consideră că este foarte lung acest termen, mai ales în cazul unor mame singure sau familiilor cu venituri modeste.

„Eu sunt mamă singură, plătesc chirie şi de la sfârşitul lunii ianuarie trăiesc din economii. Situaţia mea este ok pentru că am avut un salariu bun şi am reuşit să pun nişte bani deoparte, dar ce se întâmplă cu cei care au salarii mici? Din ce trăiesc patru luni cei care nu pot să pună bani deoparte?”, se întreabă C.V.

Conducerea APS: durează cel mult trei luni şi jumătate

Conducerea APS Cluj contrazice afirmaţiile mamelor nemulţumite şi precizează că, de obicei, durata de acordare a indemnizaţiilor este de două luni, cel mult trei luni. „De mai bine de doi ani nu mai sunt întârzieri la Cluj.

Indemnizaţiile se acordă după două luni, cel mult trei luni. Perioada de primire a indemnizaţiei depinde de data la care mama depune dosarul şi de data la care cei de la Primărie le aduc”, explică Ana Barbu, directorul APS Cluj. Ea subliniază că mamele care sunt nemulţumite şi au diverse probleme pot solicita o audienţă la conducerea APS Cluj pentru verificarea dosarului.

Potrivit conducerii APS Cluj, întârzieri mai mari pot să apară dacă sunt documente lipsă la depunerea dosarului.
În momentul de faţă, în judeţul Cluj aproximativ 7.000 de persoane primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter