Actualitate

Prof. univ. dr. Ştefan Florian: Creierul este un întreg univers

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/26/dr. florian_mr 04.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />„Creierul este un univers şi ştim despre ele la fel de multe lucruri şi de puţine precum ştim despre universul intergalactic”, spune chirurgul clujean.</p>

Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agerpres în care afirmă că instrumentul cel mai important al unui neurochirurg este propriul său sistem cerebral.

Renumitul specialist clujean spune despre creier că „este un univers şi ştim despre el la fel de multe lucruri şi de puţine precum ştim despre universul intergalactic”.

Reporter: – Cât de dificil este, astăzi, pentru un medic specialist în neurochirurgie, precum sunteţi dumneavoastră, să intervină pentru a extirpa o tumoare, cu o reuşită deplină, în cea mai sensibilă zonă a corpului uman, creierul. Cât revine tehnicii avansate, aparaturii performante, preciziei ultramilimetrice, cât mâinii sigure a medicului şi cât intuiţiei sale, care este decisivă?

Prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian: – Progresele în neurochirurgia mondială sunt numeroase şi, în general, ea este tributară tehnologiei, atât în diagnostic, cât şi în precizia intervenţiei chirurgicale. Dar în ultimă analiză, ceea ce contează este experienţa chirurgului. Am auzit, în urmă cu mai mulţi ani, o expresie care mi-a plăcut, rostită de preşedintele Asociaţiei Mondiale de Neurochirurgie, care spunea că „un prost cu instrumente este tot un prost”. Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul lui creier. Contează enorm ce faci, cum gândeşti cazul, cum îl abordezi şi cum ştii să te opreşti atunci când trebuie. Nu în orice caz medical lucrurile pot fi împinse până la extirparea completă a tumorii, pentru că vorbim de creier.

Creierul este singurul organ cu adevărat vital

Eu le spun studenţilor mei, chiar la primul curs, că singurul organ cu adevărat vital şi care ne defineşte ca oameni este creierul. Cuvântul organ mie nu îmi place. Eu obişnuiesc să compar creierul cu universul. Creierul este un univers şi ştim despre ele la fel de multe lucruri şi de puţine precum ştim despre universul intergalactic. Pe măsură ce îi aprofundăm cunoaşterea, ne pierdem în necunoaştere. Este un domeniu fascinant, creierul este cel ce ne defineşte şi fără el nu putem defini viaţa, aşa cum o percepem noi, oamenii. Tot ceea ce este pe pământ are viaţa lui, că este piatră, că este plantă. Dar viaţa, aşa cum o percepem noi, este definită de existenţa creierului.

În neurochirugie, responsabilitatea medicului este imensă

Lucrând pe un organ vital, responsabilitatea medicului este imensă. Pentru a efectua astfel de operaţii dificile trebuie să îţi doreşti cu adevărat să faci acest lucru. A face neurochirurgie la un înalt nivel înseamnă să te sacrifici şi pe tine şi pe cei din jurul tău, pe cei foarte apropiaţi. Dar, precum spunea Confucius, „dacă alegi în viaţă ceea ce îţi place, nu va trebui să munceşti nicio clipă”. Când faci ceva cu pasiune nu oboseşti, găseşti zilnic plăcerea şi resursele de a merge mai departe şi a continua, pentru binele pacienţilor.

Reporter: – În ultimii ani a crescut sau nu incidenţa cazurilor cu tumori cerebrale? Din ce cauze apar aceste tumori?

 


Prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian: – Nu se ştie exact ce anume determină apariţia tumorilor cerebrale primare. Când noi, medicii, nu cunoaştem cauzele, spunem că „etiologia este factorială”, deci putem incrimina orice. Poate este o incidenţă mai crescută a tumorilor cerebrale, dar nu pot spune că în clinica din Cluj creşterea frecvenţei lor este cauzată de o creşterea reală a cazuisticii. Când am început eu să îmi desfăşor activitatea în acest domeniu – în urmă cu 30 de ani am devenit student al UMF din Cluj-Napoca – se operau cam patru-cinci tumori pe lună, iar în prezent eu operez cam trei-patru tumori pe zi. Privind astfel lucrurile, s-ar putea spune că este o incidenţă crescută. Dar, între timp, s-au dezvoltat foarte mult tehnicile de diagnosticare a tumorilor cerebrale şi a crescut mult şi adresabilitatea populaţiei la clinica noastră. Nu pot spune în mod cert că este vorba de o creştere a incidenţei reale.

Telefoanele mobile nu provoacă tumori cerebrale


În ceea ce priveşte telefoanele mobile, eu tind să dau dreptate cercetătorilor americani, care dispun de cea mai mare bază de date privitoare la tumorile cerebrale. Ei spun că incidenţa tumorilor cerebrale nu a crescut semnificativ după apariţia telefoniei mobile, comparativ cu perioada precedentă folosirii acestui sistem de comunicare. Pe de altă parte, noi, oamenii, suntem înconjuraţi de un ocean de unde electromagnetice de diverse tipuri, de la radiaţiile solare la cele de orice fel, inclusiv undele pe care le emanăm noi, oamenii.

Reporter: – Cum reuşeşte un neurochirurg să îşi administreze propriile resurse fizice pentru a face trei-patru intervenţii dificile pe zi, cărora li se adaugă consultaţiile pe care le acordă pacienţilor?

Prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian: – Este un privilegiu să readuci zâmbetul pe faţa unui om, care ar fi condamnat la moarte fără o intervenţie chirurgicală. Dezvoltarea unei tumori cerebrale, fără un tratament chirurgical, are un deznodământ nefericit. Când reuşeşti ce ţi-ai propus, rezultatele bune continuă, ele se înlănţuie, găseşti resursele necesare pentru a continua, ai suport energetic pentru a continua. Pe de altă parte, şi viaţa unui neurochirurg, ca şi a oricărui om, este formată din orele unei zile. Eu fac cam tot ce îmi propun şi mă bucur şi de clipele puţine când sunt acasă, cu familia mea. Acasă reuşim de foarte puţine ori să stăm la poveşti. Fiul meu este student la medicină în anul al doilea, are mult de lucru, iar soţia mea este profesor la Facultatea de Drept. Dar acasă este acasă. Cea mai mare din timp sunt ocupat cu clinica, în care am pus suflet de la început. Nu sunt două patologii la fel, fiecare caz este o nouă provocare. Eu încerc să îmi menţin, prin sport, şi condiţia fizică. Practic tenisul şi exerciţii fizice la sală.

Reporter: – Se întâmplă ca intervenţiile chirurgicale din clinică să fie afectate de lipsuri financiare de sistem? Instituţiei îi sunt alocate suficiente sume de bani pentru a-şi desfăşura activitatea în cele mai bine condiţii ?

Prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian: – Sunt, ca peste tot, probleme cu materialele sanitare şi cu medicamentele, în perioade în care se produce întreruperea furnizării unui produs, de pildă cu fire de sutură chirurgicală. În astfel de situaţii apelăm la bunăvoinţa pacientului. Sigur, nu este în regulă că se întâmplă aşa ceva, dar personalul medical nu poate achiziţiona din resurse proprii pentru cei cei nouă-zece bolnavi care sunt operaţi în fiecare zi. Dar nu de puţine ori am cumpărat, noi, colectivul, materiale necesare pentru intervenţii chirurgicale. Dacă se defectează ceva în clinică, eu încerc să rezolv repede situaţia din resurse proprii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter