Actualitate

Record al banilor trimiși în țară de diaspora! Românii plecați în străinătate au trimis acasă peste 6,5 miliarde de euro în 2023.

Record al banilor trimiși în țară de diaspora. Românii plecați la muncă în străinătate au trimis acasă peste 6,5 miliarde de euro în 2023.

Record al banilor trimiși în țară de diaspora | Foto: depositphotos.com Record al banilor trimiși în țară de diaspora | Foto: depositphotos.com

 

 


Record al banilor trimiși în țară de diaspora. Românii plecați la muncă în străinătate au trimis acasă peste 6,5 miliarde de euro în anul 2023, echivalentul a 2% din PIB, cu doar 1,2% mai puțin decât valoarea investițiilor străine directe atrase de România anul trecut, reiese din datele Băncii Naționale a României. 

 


Suma trimisă în România de cei plecați în străinătate la muncă reprezintă un nou record, fiind de peste două ori mai mare decât cea din urmă cu un deceniu, adică din 2014. Mai exact, în ultimii zece ani, valoarea totală a remiterilor lucrătorilor români plecați în afară, s-a ridicat la peste 46,5 miliarde de euro, cu doar 14,2% sub nivelul Investițiilor Străine Directe intrate în țară în același interval. 

Astfel, remiterile românilor din străinătate reprezintă, alături de ISD-uri și de fonduri europene, de circa 4,2% din PIB în 2023, surse importante de „peticire” a deficitului de cont curent și de susținere a monedei naționale, scrie cursdeguvernare.ro


Românii plecați în străinătate au trimis acasă peste 6,5 miliarde de euro în 2023 | Foto: cursdeguvernare.ro 

Care sunt țările de unde s-au trimis cei mai mulți bani? 

Pentru al doilea an consecutiv, Marea Britanie se menține în 2023 pe primul loc în topul țărilor de unde s-au trimis cel mai mulți bani. Astfel, Marea Britanic este drept țara de origine a celor mai însemnate remiteri ajunse în România. Aproape un sfert, respectiv 1,5 miliarde de euro, din totalul remiterilor provin de la românii plecați la muncă în Marea Britanic, în timp ce Germania a ocupat poziția a doua, cu 1,4 miliarde de euro.

Cele două state se remarcă prin constanța creșterii nivelului remiterilor, în timp ce state precum Italia și Spania care ocupă primul loc la dimensiunea comunităților de români, sunt inconsecvențe cu privire la remiteri. Chiar dacă până în 2019, remiterile din ultimele două țări au crescut, după, timp de câțiva ani, au cunoscut p scădere semnificativă, revenindu-și doar parțial în urma pandemiei. 


De cealaltă parte, remiterile din Marea Britanie au crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu, în contextul în care diaspora românească de acolo numără sub 0,4 milioane de persoane, de aproape trei ori mai puțin decât diaspora românească din Italia, spre exemplu, reiese din estimările oficiale.

În Germania ar fi imigrat circa 0,8 milioane de români. Remiterile sunt însă influențate și de lucrătorii sezonieri care activează în principal în agricultură sau turism.


Evoluația remiterilor din cele mai importante state UE (mil. euro) | Foto: cursdeguvernare.ro 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

România educată. Românii dau cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi. Educația este pe ultimul loc.

Analiștii anunță cum vom plăti, după alegeri, costurile campaniei PSD pe bani publici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter