Actualitate

Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în prima lună de toamnă. Prognoza meteo la Cluj pentru luna septembrie.

Vremea va fi călduroasă în prima lună de toamnă, cel puţin în primele două decade, iar precipitaţiile vor fi reduse, potrivit meteorologilor.

Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în prima lună de toamnă | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse în prima lună de toamnă | Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Vremea va fi călduroasă în prima lună de toamnă, cel puţin în primele două decade, iar precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în lunile de vară, conform caracterizării climatice a lunii septembrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 


„Septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra celei mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturii medii lunare înregistrează o scădere destul de mică în comparaţie cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase”, au transmis meteorologii.

Prognoza meteo la Cluj în septembrie

La Cluj, la începutul lunii septembrie valorile termice vor oscila între 29-24 de grade Celsius spre jumătatea lunii. Ploile îşi vor face apariţia de la jumătatea lunii, din 15 septembrie. După jumătatea lunii, temperaturile maxime vor scădea şi vor ajunge la 16 grade Celsius, iar ploile vor fi prezente.


Vremea la începutul şi jumătatea lunii septembrie, la Cluj | Foto: accuweather.com

Sfârşitul lunii septembrie va aduce la Cluj temperaturi maxime de 21 de grade Celsius, în timp ce minimele vor ajunge la 6 grade Celsius. Soarele îşi va face apariţia, iar ploile vor fi prezente de la începutul lunii octombrie.

Vremea la finalul lunii septembrie, la Cluj | Foto: accuweather.com

Temperatura maximă absolută a lunii septembrie în România, 43,5 grade

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută a lunii septembrie înregistrată în România este de 43,5 grade Celsius şi s-a consemnat la Strehaia, pe data de 8 septembrie 1946.


În topul anilor cu cele mai calde luni septembrie, la nivelul României, se află: 1982, 1994, 2011, 2012, 2015, 2020 şi 2023.

De asemenea, în topul cu cele mai ploioase luni septembrie se află anii: 1972, 1978, 1996, 2001 şi 2022. În schimb, cele mai secetoase luni septembrie, din perioada 1961 - 2023, au fost consemnate în anii: 1961, 1965, 1973, 1986 şi 2011.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

6 castele impresionante din apropierea Clujului pe care trebuie să le vizitezi. Destinații perfecte pentru un weekend de poveste.

EXCLUSIV. Când se deschide circuitul Țâcla Gavrii? Salvamont: „Pregătim surprize”

Satul din Cluj care a rămas împietrit în timp! Se află la doar 45 de minute de Cluj-Napoca și este un loc perfect pentru o plimbare de toamnă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter