Actualitate
Incendiul de la Salina Praid a fost stins. Intervenția a durat 12 ore
Incendiul care a izbucnit marţi la Salina Praid şi care a dus la evacuarea turiştilor şi a minerilor aflaţi în exploatare a fost stins după o intervenţie de 12 ore a salvatorilor minieri şi a pompierilor civili.
Incendiul de la Salina Praid a fost stins dupa o intervenție de 12 orePotrivit directorului cancelariei prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, focul a fost stins miercuri, în jurul orei 3.00, dar în subteran mai este încă fum şi abur şi s-a pornit instalaţia de ventilaţie a minei, pentru aerisire.
Focul a izbucnit de la un scurtcircuit al sistemului de ventilaţie, într-o galerie aflată la aproximativ 70 de metri sub baza de tratament şi a afectat 30 de metri pătraţi de grinzi de lemn şi planşee de protecţie a galeriei.
Iniţial s-a încercat stingerea focului cu stingătoarele, într-o intervenţie comună a echipei de salvare minieră şi a pompierilor militari, dar întrucât cantitatea de jar era prea mare, conducerea minei a luat decizia să achiziţioneze 1.000 de metri de conductă şi astfel s-a putut acţiona cu apă în zona focarului.
Adrian Pănescu a explicat că au intervenit zece salvatori minieri şi şase pompieri de la Serviciul Voluntar Praid, care au folosit echipament de protecţie şi măşti de gaze şi au coborât în mină în schimburi, din două în două ore.
"Intervenţia a fost dificilă din cauza căldurii sufocante şi a fumului din galerie. Din fericire focul a fost stins şi acum s-a pornit sistemul de ventilaţie", a spus Adrian Pănescu, potrivit Agerpres.
El a precizat că deocamdată nu se ştie când va fi deschisă salina pentru public, decizia urmând să fie luată atunci când vor dispărea fumul şi mirosul din pereţii minei.
Este pentru prima dată când se întâmplă un astfel de incident la Salina Praid.
În cursul zilei de marţi, imediat ce fumul a fost sesizat, comandamentul de intervenţie în astfel de situaţii a luat decizia evacuării în siguranţă a celor 800 de turişti şi pacienţi din salină şi a minerilor care lucrau în subteran. De altfel, primii turişti şi pacienţi nici nu au ştiut despre ce este vorba, nicio persoană nefiind rănită.