Actualitate

Jocurile video, răspuns alternativ la realitatea anostă

Ţinând pasul cu evoluţia tehnologică şi cu diversificarea tot mai mare a divertismentului, jocurile video au devenit una dintre cele mai populare hobby-uri atrăgând zilnic din ce în ce mai mulţi fani.

Cea mai mare calitate o prezintă a jocurilor o reprezintă îmbinarea tuturor formelor de divertisment rezultatul fiind crearea unei lumi alternative cu care jucătorul interacţionează în mod direct.

Graţie diversităţii, gaming-ul a devenit în ultimi ani un adevărat fenomen cultural, social şi pe alocuri artistic. Cu astfel de inovaţii, piaţa jocurilor video a înregistrat doar în 2011 în jur de 56 de miliarde de dolari şi se estimează să crească la 82 de miliarde în 2015.


Datorită faptului că se pot crea mitologii proprii, complexe, o realitate virtuală poate fii mai tare decât realitatea plictisitoare de zi cu zi. Cred că acest lucru m-a atras cel mai tare la jocuri şi mi-a făcut să îmi încep „cariera” de casual gamer. Pentru mine, jocurile au fost și au rămas un hobby care încă îmi mănâncă multe ore din timpul liber. Fiecare gamer a avut, la un moment dat în viața lui un joc definitoriu, care i-a transformat activitatea de gaming din lipsă de ocupație în pasiune. Pentru mine, acel joc a fost World of Warcraft (WoW).

World of Warcraft este unul dintre cele mai mari MMORPG-uri (Masive-Multiplayer-Role-playing Game). De la grafică fantasy până la povestea jocului demnă de o mitologie şi rase magice ce pot concura cu un roman de Tolkien, WoW oferea jucătorului posibilitatea de a îşi face un caracter individual printre zeci de eroi prezenţi în firul narativ principal. Puterea de a fi înăuntrul unei aventuri fanteziste proprii cât şi faptul că puteai interacţiona cu milioanele de jucători din toată lumea m-au atras cel mai mult la acest joc. Întrucât există peste 8 milioane de jucători pe toate serverele din lume este foarte uşor să creezi prietenii, să socializezi şi să cunoşti oameni din diferite ţări şi culturi, creându-se o formă de globalizare virtuală.


Când un hobby devine o întrecere mondială pentru sume colosale

Anii au trecut, însă moştenirea lăsată de Warcraft a rămas permiţând genului să se extindă şi să dea naştere la noi jocuri. Cel mai popular gen din ultimi ani îl constituie MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). De obicei aceste jocuri se joacă între două echipe, fiecare jucător controlând un caracter cu scopul de a distruge structurile inamice cu ajutorul unităţilor generate periodic.

Acest subgen al jocurilor video a dat naştere fenomenelor de e-sports (sporturi electronice). Campionatele de e-sports au devenit un fenomen mondial cu premii în bani gigantice şi cu sponsorizări foarte bănoase a echipelor profesioniste de joc. Pentru a vă face o idee asupra fenomenului şi a sumelor, câştigătorii campionatului mondial de DOTA de anul acesta vor pleca în buzunar cu un premiu de peste 18 milioane de dolari.


În ciuda premiului care scris pe hârtie poate fi încurcat lejer cu un număr de telefon, regele jocurilor de tip MOBA, datorită numărului de jucători şi popularitate rămâne League of Legends.

Lansat în anul 2009, League of Legends a cunoscut un succes imens în rândul gameri-lor din întreaga lume, revista Forbes denumindu-l în anul 2012 „cel mai jucat joc pe calculator din America de Nord și Europa din punct de vedere al orelor petrecute în joc."


Comunitatea competitivă este în continuă creştere, astfel în Europa şi America de Nord se organizează anual League of Legends Championship Series. Campionatul uneşte în fiecare an cele mai bune 8 echipe din lume, marele premiu fiind un milion de dolari.

Joci bine dar n-ai prins mondialele? Devino vedetă pe internet.

Cu peste 32 de milioane de urmăritori online la acest campionat, ideea de stream a jocurilor a început să se contureze. Astfel, tot mai mulţi jucători au început să îşi transmită live meciurile consolidându-şi o popularitate tot mai mare.


Transmisiile se fac pe platforma online Twitch Tv, jocurile transmise variand, însă cele mai populare fiind League of Legends şi Counter-Strike Global Ofensive.

Deşi nu prea am urmărit multe streame-uri, întrucât am avut ceva experienţe neplăcute cu LoL (da, eram praf), m-am gândit totuşi să acord acestui joc o şansă şi să îl urmăresc, măcar, dacă am fost prea anti-talent la el să îl joc.

Am dat de Kentrix "Kenhuzal", un streamer român, din Cluj, destul de bun şi foarte pasionat de ceea ce face. Astfel, l-am cunoscut şi am reuşit să îi pun câteva întrebări despre ce înseamnă LoL pentru un jucător, cum este să fii streamer şi cât de popular este genul ăsta de divertisment la noi, în România.

Cam de câţi ani joci LoL şi cum ai descoperit jocul?

Joc LoL încă de la începuturi. L-am descoperit printr-un site de jocuri pe care îl frecventez destul de des pentru noutăţi.

Cam ce înseamnă jocul în sine pentru tine şi ce te-a atras cel mai tare?

Hmm... Distracţie şi totuşi nervi deoarece am momente când sunt destul de competitiv. M-a atras faptul că era un MOBA cu mai mult decât câţiva campioni random pe care merg aceleaşi iteme şi are gameplay mai rapid decât alte MOBA-uri.

Ai participat la vreun campionat de LoL?

Am participat la un campionat mai micuţ, pe firmă, când încă lucrăm la Gameloft.

De cât timp faci stream?

Am început să fac stream în ianuarie 2015, dar din păcate m-am oprit pe la începutul lunii iulie deoarece nu mi-a mai permis timpul.

A avut stream-ul succes?

Stream-ul a avut un succes destul de ok, am avut norocul să primesc şi puţin ajutor de la prieteni.

Ce părere ai despre streameri din România?

Din păcate, nu ştiu toţi streamerii din România. Asta spune deja destul de multe. Nu îşi fac reclamă cum şi unde trebuie. Cei pe care îi cunosc în schimb, o fac din pasiune şi au ceva de contribuit gamerilor din România.

Mai joci şi alte jocuri?

Da... o mulţime de alte jocuri. Câteva dintre ele ar fi: Guild Wars 2, Fallout 4, Call of Duty: Black Ops 3, The Witcher 3 şi din când în când H1Z1.

Fantezie întunecată, post-decembristă

Jocurile independente produse în România sunt în general de calitate îndoielnică sau chestii simple pentru telefoane cu Android. Însă, în tunelul întunecat al jocurilor proaste se iveşte şi o luminiţă întruchipată în atmosfera neagră şi apăsătoare a jocului Black-The fall.

Creatorii studioului bucureştean Sand Sailor au reuşit să dea naştere unei lumi apocaliptice, post-decembriste gri şi apăsătoare. Pe alocuri, în joc mai sunt strecurate subtil şi nişte glumiţe menite să prindă la români cum ar fii tablouri cu Ceauşescu pe ziduri. Jocul este făcut să aibă succes la un public mult mai numeros, având deja o campanie de strângere de fonduri pe platforma americană „Kickstarter”. Din gameplay-ul prezentat pe platformă, pot spune că aş acorda jocului un zece pentru creativitate, zece pentru atmosferă şi zece pentru crearea unei poveşti horror post-decembriste.

Întrucât tot jocul este prezentat doar în negru şi gri pot spune că este şi un fel de simbol al societăţii româneşti confuze de după iarnă lui ‘89 iar mediul în paragină poate fii văzut ca o subtilitate a prăbuşirii României comuniste cu tot ce a însemnat ea, de la fabrici până la uzine şi câmpuri.

De ar fi să rezum absolut tot ce înseamnă gaming şi realităţi alternative printr-un citat al studioului Sand Sailor pe site-ul lor personal: „Credem cu tărie ca un joc ar trebui să devină mai mult decât o jucărie. Ar trebui să fie o cale de a experimenta realităţi noi şi stimulante, un loc unde dezvoltatorii şi gameri vin împreună şi împart diversităţi culturale”.

Articol scris de Bogdan Cozmescu, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Citește și:

Jocurile de societate, în continuă ascensiune

Sporturile minţii

Jocurile copilăriei în anii ‘90

Ultimele Stiri
abonare newsletter