Administrație

Prima instalaţie de uscare şi valorificare a nămolului de epurare din România, la Cluj-Napoca. Radu Raţiu, vicepreşedintele CJ Cluj: „Investiţia, un exemplu de urmat pentru alte judeţe”

Premieră naţională la Cluj. A fost finalizată instalaţia de uscare şi valorificare a nămolului provenit din epurarea apelor uzate.

De la stânga la dreapta - Stefano Carpaneto, CEO-ul VOMM Impianti e Processi SpA, constructorul proiectului, Călin Neamţu, directorul general al Companiei de Apă „Someș” şi Radu Raţiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj | Foto: monitorulcj.ro De la stânga la dreapta - Stefano Carpaneto, CEO-ul VOMM Impianti e Processi SpA, constructorul proiectului, Călin Neamţu, directorul general al Companiei de Apă „Someș” şi Radu Raţiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj | Foto: monitorulcj.ro

 

 


La Staţia de Epurare din Cluj-Napoca a avut loc luni, 18 noiembrie, ceremonia de finalizare a lucrărilor la prima instalaţie de uscare şi valorificare a nămolului provenit din epurarea apelor uzate. 

Prima instalaţie de uscare şi valorificare a nămolului de epurare din România, la Cluj-Napoca | Foto: monitorulcj.ro

Această importantă lucrare, ce vizează valorificarea termică a nămolului de exploatare, a fost finalizată în cadrul proiectului major POIM/PDD în valoare de 404 milioane Euro, atras și derulat de Compania de Apă „Someș” S.A.


„A fost investiţie o care s-a derulat pe baza proiectului POIM. Prin această investiţie tot nămolul va fi trecut prin partea de uscare, peletizat, apoi trecut printr-o centrală termică, iar energia termică rezultată va fi utilizată pentru reîncălzirea sistemului de uscare termică”, a declarat Călin Neamţu, directorul general al Companiei de Apă „Someș”, în cadrul conferinţei de presă. 

Investiţie de 97 de milioane de lei la Cluj

În valoare de 97 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, investiția reprezintă o premieră națională, fiind prima instalație din țară cu această tehnologie. Instalația prelucrează atât nămolurile provenite de la stația din Cluj-Napoca, cât și cele provenite de la celelalte 6 stații de epurare gestionate de CASSA, capacitatea de procesare fiind de cca. 40.000 de tone de nămol anual.


„Este o premieră pentru judeţul Cluj. Este o instalaţie unică în România de tratare a nămolului umed. Felicit toată echipa. Este un proiect care ne face mândri. Această investiţie este de 97 de milioane de lei şi face parte dintr-un proiect amplu de peste 400 milioane de euro. Investiţia ajută mediul şi sănătatea clujenilor. Investiţia va fi un exemplu de urmat pentru celelalte judeţe din România”, a declarat Radu Raţiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Prima instalaţie de uscare şi valorificare a nămolului de epurare din România, la Cluj-Napoca | Foto: monitorulcj.ro

Instalația de la Stația de Epurare Cluj-Napoca este prima cu această tehnologie din România. Prin acest procedeu ultramodern, nămolul umed rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate este uscat termic și, apoi, este peletizat. Devenit, astfel, un combustibil solid, acesta este refolosit pentru tratarea termică a unei noi tranșe de nămol, reușindu-se astfel aplicarea principiilor economiei circulare. În acest fel se rezolvă inclusiv problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind esențial și la reducerea amprentei de carbon.


„Investiţia înseamnă transformarea a zeci de tone de nămol de epurare în câteva zeci de kilograme de cenuşă cu refolosirea energiei termice şi cu emisii mult sub limitele impuse de UE. Instalaţia a fost posibilă cu tehnologia Vomm. Este prima instalaţie de acest gen din România, dar nu va fi singura, pentru că este în curs de realizare o instalaţie similară la compania de apă din Brăila”, a declarat Stefano Carpaneto, CEO-ul VOMM Impianti e Processi SpA, constructorul proiectului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 15.500 de tone de nămol rezultat din tratarea apei uzate sunt valorificate în agricultură, anual, la Cluj

Avans de 74% pe Drumul Expres de la Tureni. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în vizită pe șantier: „Avem un constructor român care face treabă foarte bună”

Revoluţie „verde” în judeţul Cluj! Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „În martie 2025 vom da în funcţiune staţia de dezintegrare moleculară a deşeurilor”.

abonare newsletter