Economie

Din reacţia aurului cu cianura, rezultă ”laşitate decizională”

<p /><img src="documente/stories/08_august/30_ziua/03 rosia traian basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pentru fiecare 100 de lei rulată în proiectul de la Roşia Montană, în economie s-ar crea activităţi în valoare de cel puţin 350 de lei.

“Dacă acest proiect stă îngropat din ‘97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul”, a declarat ieri Traian Băsescu, la Roşia Montană.

Beneficiile exploatării de la Roşia Montană au fost cuantificate de cele mai multe ori la modul simplist prin calcularea procentului din dividende care revine Statului român, neluându-se în calcul impactul asupra producătorilor şi distribuitorilor de produse specifice exploatărilor aurifere sau a constructorilor de clădiri şi structuri cu profil industrial.


Furnizorii exploataţiei vor avea o piaţă asigurată pentru 16 ani, iar la fiecare sută de lei derulată în cadrul proiectului de la Roşia Montană, în economie se vor crea activităţi în valoare de cel puţin 350 de lei, ceea ce înseamnă un grad de multiplicare de 3,5. În cazul Petrom, cea mai mare companie din România, acest grad de multiplicare este 2,5, estimează analistul economic Ionel Blănculescu, fost ministru şi preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, citat de adevarul.ro.

Chiar dacă unele dintre componente nu se produc momentan în România, “cu siguranţă vor apărea producători industriali care să fructifice această oportunitate”, deoarece, dezvoltatorul operează, de regulă, cu furnizori locali, a mai adăugat Ionel Blănculescu.


Jumătate din bani vor rămâne în ţară

În opinia fostului preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, important de subliniat este că „mai mult de jumătate din banii puşi în mişcare datorită exploatării de la Roşia Montană vor rămâne în România”. Statul îşi va câştiga partea lui, prin taxe, redevenţe şi alte impozite luate atât de la dezvoltator, cât şi de la furnizorii şi clienţii acestuia, iar sectorul particular din economie va avea de câştigat, de cealaltă parte, prin faptul că firmele vor avea o piaţă asigurată timp de cel puţin 15 ani, astfel că “per total, 56% din banii astfel rulaţi vor rămâne în România”.


“Nu sunt adeptul laşităţii decizionale”

“O astfel de exploatare creează locuri de muncă. Eu nu sunt adeptul laşităţii decizionale. De dragul de a fi mângâiat pe creştet de un ONG vocal, de o televiziune mai mult sau mai puţin naţională sau antinaţională, poate interveni şi laşitatea. Şi am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din ‘97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ‘97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare”, a declarat ieri, la Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu.


Întrebat dacă trebuie renegociat contractul pentru exploatarea de la Roşia Montană, Traian Băsescu a răspuns: “Este obligatoriu de renegociat, dar nu e problema mea. Cred că trebuie renegociat; dacă nu, statul are alte pârghii. Să fiţi siguri de asta, (pentru) că redevenţa e în lege, nu în contract”.

Vizita şefului statului la Roşia Montană vine după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

Băsescu declara, recent, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană “trebuie făcut’, pentru că România are nevoie de acesta, “dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”, şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene. El a mai subliniat că Guvernul “trebuie să aibă curajul” să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.

Cheltuieli de 1 la 15

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage aproximativ 300 de tone de aur. La preţul de acum, care oscilează în jurul valorii de 1.900 de dolari uncia, această cantitate de aur ar valora 15 miliarde de dolari.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Traian Băsescu | preşedintele României

“Proiectul Roşia Montană, îngropat din ‘97 din cauza laşităţii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter