Economie
Producţia agricolă de anul viitor, compromisă de secetă
<p />Lipsa precipitaţiilor poate afecta recolta de anul viitor deoarece până la 15 octombrie trebuie să se realizeze însămânţările de toamnă la grâu, orz şi orzoaică pentru ca acestea să reziste peste iarnă, dar seceta a întărit solul.
„Mărunţirea solului este destul de greoaie, fiind necesare utilaje de mare putere, pe care fermierii nu le deţin. Acest fapt duce la întârzierea însămânţărilor sau la amânarea lor pentru primăvară, când pot fi întâmpinate din nou condiţii meteorologice nefavorabile.”, a declarat pentru monitorul Grigore Onaciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională Cluj.
Seceta a intrat şi în atenţia prim-ministrului Emil Boc. “Dacă după 2 octombrie nu se revine la o situaţie firească, putem avea pierderi la recolta anului viitor”, a spus premierul.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a spus că până la această dată există riscuri privind semănarea rapiţei şi a anumitor culturi furajere, printre care şi lucerna. „Sunt convins de pe acum că preţul rapiţei va fi unul excesiv anul viitor”, a spus ministrul.
Tabără a explicat că pentru mai mult de jumătate din cultura de rapiţă, de peste 860.000 de tone, realizată în acest an există cereri de la companii din Austria.
În ceea ce priveşte producţia de anul acesta, seceta creează probleme doar la scoaterea sfeclei deoarece porumbul a mers mai departe pe partea de creştere a bobului. A.T.