Economie

An slab pentru companiile clujene listate pe bursă

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/28_ziua/06-carbochim rp2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Patru dintre cele cinci societăţi clujene au înregistrat o scădere a preţului acţiunilor.</p>

Cu excepţia Carbochim (foto), ale cărei acţiuni s-au apreciat anul acesta de la un preţ de 3,2 lei la aprope 6 lei, în cazul celorlalte companii clujene listate pe bursă – Armătura, Banca Transilvania, S.S.I.F. Broker şi Transilvania Construcţii –, titlurile au consemnat deprecieri.

Astfel, valoarea acţiunilor Armătura a scăzut de la 0,12 lei/acţiune, la începutul anului, la 0,10 lei, la sfârşitul lunii decembrie. Fluctuaţiile de pe parcursul anului 2011, situate între minimul de 0,085 din august şi maximul de 0,146 din aprilie, s-au înscris totuşi într-o descreştere liniară.

Situaţia e regăsită şi în cazul S.S.I.F. Broker. Cu variaţii mai mici de preţ, titlurile companiei s-au depreciat puternic, de la 0,24 lei, cu cât se putea cumpăra o acţiune la începutul anului, la 0,10 lei la sfârşitul celor 12 luni ale lui 2011.

Spre deosebire de exemplele anterioare, acţiunile BT au crescut din ianuarie, de la 1 leu, până la începutul lui mai, când s-a atins pragul de 1,30 lei, abia în a doua jumătate a anului intrând pe un trend descendent, până la preţul de 0,87 lei/acţiune.

Banca conduce plutonul societăţilor clujene de pe bursă atât ca valoare totală a tranzacţiilor, cât şi ca volum. Preţul cumulat al acţiunilor vândute pe bursă depăşeşte 360 de mil. de lei, în timp ce numărul de tranzacţii atinge aproape 300 de milioane.

O evoluţie asemănătoare, din punct de vedere a graficului, a avut şi Transilvania Construcţii. Titlurile societăţii s-au menţinut astfel, în primele luni ale anului în jurul valorii de 34 de lei, ca de la mijlocul lui 2011 să scadă cu aprope 10 lei până în prezent.

Evenimente care au influenţat preţurile acţiunilor


Rezultatele financiare rămân un criteriu important în decizia investitorilor. Astfel, deprecierea preţului acţiunilor Armătura era de aşteptat având în vedere pierderea de aproximativ 1,5 mil. de lei înregistrată în T3.

În cazul S.S.I.F. Broker, deşi compania a reuşit să se menţină pe plus, cu o cifră de afaceri constantă în jurii valorii de 2,5 mil. lei şi în ceea ce priveşte rezultatele raportate în T3 2011 şi în T3 2010, diferenţa în minus la profit a influenţat negativ decizia de investiţie. Anul acesta, compania de brokeraj a obţinut 200.000 de lei faţă de peste 6 mil. anul trecut.

De altfel, rezultatele în scădere, la care ar fi contribuit cu un prejudiciu de peste 100.000 de lei prin încălcarea deciziilor Consiliului de Administraţie al societăţii, au dus la demiterea lui Grigore Chiş din funcţia de director general.

Schimbările consistente în acţionariatul Carbochim, respectiv majorarea pachetului deţinut de Electroargeş la Carbochim, de la 110.569 la 487.233 de acţiuni, prin tranzacţiile efectuate la sfârşitul lui iunie au determinat, în schimb, aprecierea titlurilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter