Electric Castle

Cum a intervenit SMURD la Electric Castle? Paramedic: „În 8 ediții de festival nu a murit nimeni. E important” VIDEO

La ediția din acest an a Electric Castle au fost aproape 1.000 de prezentări în corturile SMURD, amenajate pentru situații de urgență. Un paramedic clujean ne arată cum au decurs intervențile la festival.

Intervenție SMURD la Electric Castle / Foto: captură video - YouTube Dr. Paul Oargă Intervenție SMURD la Electric Castle / Foto: captură video - YouTube Dr. Paul Oargă

 

 


Dr. Paul Oargă, paramedic pe SMURD și medic rezident la ATI în Cluj-Napoca, a realizat o filmare cu intervențiile de urgență de la festivalul Electric Castle.

Oargă a spus în ultima zi de festival că a avut o „noapte relativ decentă” și că majoritatea intervențiilor au fost la persoane care au băut prea mult alcool:


„S-a terminat festivalul Electric Castle, s-au terminat și gărzile. A fost o noapte relativ decentă. Cele mai multe prezentări au fost pe intoxicații acute etanolice, adică persoane care au consumat prea mult alcool au venit la noi ca să își revină. Scopul nostru a fost și rămâne la festivaluri să-i trimitem înapoi la distracție. Au fost și consumuri de altfel de substanțe. Au fost fracturi, traumatisme, dar o să vedem în clipul de astăzi ce s-a întâmplat într-o gardă la Electric Castle. Am surprins câteva momente”, a spus paramedicul.

„În 8 ediții nu a murit nimeni”

Paramedicul clujean susține că este important faptul că în toate cele 8 ediții de Electric Castle „n-a murit nimeni” și spune că oamenii sunt responsabili, în general.


În corturile SMURD de la festivalul de la Bonțida au fost aproape 1.000 de prezentări, dar problemele erau minore: „În 8 ediții de Electric Castle n-a murit nimeni, ceea ce e un lucru foarte important. Oamenii sunt, în general, responsabili. Adică fie vin ei la noi, fie vin dacă sunt găsiți, pentru că nu poți să lași pe cineva care stă în festival pe jos fără ajutor. Îi aducem la noi să vedem dacă nu cumva s-a întâmplat ceva grav. Aproape 1.000 de prezentări în corturile SMURD aici la Electric Castle. Foarte multe dintre ele minore, cum ar fi dureri de cap, dureri abdominale, dureri menstruale.”

În iunie, la festivalul Saga din Capitală, situația nu a arătat la fel de bine. Doi tineri au murit și mulți alții au ajuns în spital. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 25 de ani din Republica Moldova care a murit în ambulanţă în drum spre spital şi altul care a murit în secţia de toxicologie a Spitalului Sf. Pantelimon din București.


Testele rapide au arătat că cei doi au murit din cauza unei supradoze de droguri, fiindcă au consumat extasy în combinaţie cu metamfetamină. 

Prezentări „ciudate” în corturile SMURD

De asemenea, dr. Oargă a mărturisit că au existat și prezentări ciudate în corturile SMURD, dând ca exemplu o femeie care a mers la echipajul de urgență ca să o maseze pe spate cu un gel antiinflamator:


„Au fost și câteva prezentări mai ciudate, pe lângă cele super ușoare, cum ar fi juliturile, pe care doar trebuia să le curățăm un pic și să aplicăm pansament. Dar a fost o prezentare pe care nu o să o uit. A venit o doamnă cu un tub de gel antiinflamator și a vrut să o masăm pe spate. Mi s-a părut cel puțin ciudat. Cum vi se pare când se prezintă cineva la un cort amenajat pentru intervenții medicale de urgență cu un tub de Sindolor, antiinflamator, ca să-l masăm pe spate?”, a spus paramedicul.

La UNTOLD prezentările sunt mai numeroase

În videoclipul postat de paramedic pe YouTube se prezintă și câteva cazuri minore. Unul dintre acestea este un tânăr care a băut prea mult alcool și a căzut, fiind adus de prieteni la echipajul medical.

Paramedicii au avut nevoie de doar 40 de minute ca să-l repună pe picioarele lui:

„Domnul părea mult mai bine decât ne-au spus-o colegii care ni l-au adus la cortul SMURD. Administrăm perfuzabile ca să spălăm alcoolul din sânge și să-l hidratăm. Cu toate astea, nu-l credem pe cuvânt că nu a consumat nimic și-i facem și un EKG pentru a exclude orice fel de impact pe care pot să-l aibă drogurile asupra inimii. Nu a stat mai mult de 40 de minute la noi în cort”, a explicat paramedicul.

Corturile SMURD vor exista și la UNTOLD, unde intervențiile sunt mai numeroase, spune paramedicul, însă predomină cazurile ușoare:

„Probabil o să particip și la UNTOLD. Acolo de obicei prezentările în corturile SMURD sunt mult mai numeroase, dar predomină prezentările ușoare. Ce e important să știe lumea e că nu avem plasturi, nu avem absorbante. Suntem echipaje medicale de urgență, suntem aici pentru siguranța oamenilor și să răspundem la situații de urgență. Dar chiar mi-a plăcut festivalul acesta, mă bucur că nu a fost niciun incident major și că oamenii s-au distrat pentru că despre asta e festivalul. Să te distrezi, nu să ajungi la cortul SMURD. Noi suntem auxiliari aici, dar eu zic că ne-am făcut bine treaba.”

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

De gardă pe SMURD Cluj. Cum tratezi reacțiile alergice severe ca anafilaxia? „E o urgență de cod roșu” VIDEO

abonare newsletter