Politică

Uioreanu propune restituirea contribuţiei Ungariei la statuia lui Matei Corvin

<p />Ideea “este de discutat (…) pe căi diplomatice”, susţine şi senatorul PSD Alexandru Cordoş.

Deputatul liberal Horea Uioreanu propune restituirea sumei de 400.000 de euro, alocată de Ungaria pentru restaurarea grupului statuar Matei Corvin.

Potrivit parlamentarului liberal, în acest fel s-ar putea stinge discuţiile iscate de amplasarea lângă statuie a plăcuţei cu citatul din Nicolae Iorga.


“Le propun consilierilor PNL din Consiliul Local Cluj-Napoca întocmirea unui proiect de hotărâre privind returnarea sumei de aproape 400.000 de euro, reprezentând contribuţia Guvernului Ungariei la restaurarea statuii lui Matei Corvin. Această soluţie ar duce la stingerea conflictului local legat de amplasarea plăcuţei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuie şi nu ar mai da motive unor oficiali maghiari să urecheze autorităţile locale şi să dea declaraţii belicoase la adresa acestora”, a declarat ieri deputatul clujean.

 


Cordoş: „Subscriu celor
spuse de Uioreanu”

 


Senatorul social democrat Alexandru Cordoş subscrie celor spuse de Uioreanu, dar consideră că trebuie găsite căi diplomatice în acest sens.

“Subscriu celor spuse de Uioreanu, dar cred că trebuie găsite căi diplomatice în acest sens. Poate fi o soluţie de discutat. Mi se pare că lucrurile nu au fost cântărite bine, la momentul când adminstraţia locală nu a fost în stare să facă o astfel de lucrare. Situaţia de acum a fost cu complicitatea autorităţilor locale şi a Guvernului din care face parte şi UDMR. E un fel de complicitate care lucrează împotriva istoriei”, a declarat pentru monitorul senatorul clujean.


“Domnul Uioreanu vorbeşte în necunoştiinţă de cauză, nu are suficiente elemente. Nu au dat niciun ban ungurii, pentru că s-au compensat sumele, şi Guvernul maghiar şi cel român s-au angajat în aceste sume reciproc, prin compensare”, a spus, la rândul său deputatul democrat liberal, Petru Călian.

Vă reamintim că grupul statuar care îl reprezintă pe Matei Corvin a fost supus anul trecut unei restaurări care a fost plătită în părţi egale de guvernul român şi de cel ungar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter