Politică

Băsescu reproşează recrutarea de medici de către ţările UE

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/08_ziua/base fin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu le reproşează omologilor din UE faptul că în România se organizează recrutări de medici, ingineri sau IT-işti.

Totodată reaminteşte că există restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii.

 


„Şi noi suntem îngrijoraţi de acest lucru (exodul medicilor - n.r.) şi nu vă ascund că adesea, în discuţiile cu omologi din UE, reproşez acest lucru. Se organizează recrutări de medici, de ingineri, de IT-işti, în schimb, restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru alte meserii sunt, Slavă Domnului. Atunci mi se pare inechitabilă această drenare a oamenilor cu înaltă calificare. Dar este maxim ce putem face - să observăm”, a declarat Băsescu, citat de Agepres, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie, întrebat cum priveşte exodul medicilor.

El a completat că, pe de altă parte, România susţine fără rezerve mobilitatea forţei de muncă în interiorul UE. “Nu putem să fim demagogi, să spunem unui medic care decide ca temporar să lucreze în Marea Britanie: «Stai domnule doctor aici, că-ţi dăm noi 350-400-500 de euro pe lună», când el aici (în Marea Britanie – n.r) poate câştigă 3.000-4000 de euro. Deci, este un lucru pe care nu-l putem opri. Nu avem decât să producem medici suficienţi pentru a avea medici în ţară. Pe de altă parte, nu aş spune că toată suflarea medicală este drenată din România. Sunt colective de medici în spitale care nu sunt tentate să plece”, a adăugat şeful statului. Potrivit acestuia, în Tratatul României de aderare la UE este prevăzut că, pentru piaţa forţei de muncă, statele membre au dreptul, în raport cu România, la o perioadă de tranziţie până în 2013. “Din 2013 nimeni nu mai poate impune României restricţii pe piaţa forţei de muncă”, a afirmat Băsescu. Potrivit Agerpres, preşedintele a mai spus, făcând referire la restricţiile impuse de Marea Britanie în cazul românilor, că acesta este un drept al statului în cauză, dar problema apare atunci când românii sunt trataţi diferit decât alţi cetăţeni din UE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter