Politică

A început modernizarea liniei de tramvai

<p><img src="documente/stories/07_iulie/08 santier linia de tramvai manastur rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tronsonul Bucium – Calvaria va fi gata în trei luni, urmând ca lucrările să se desfăşoare 24 de ore din 24.</p>

Municipalitatea a început vineri lucrările de reabilitarea a liniei de tramvai pe tronsonul Bucium - Calvaria.

Pe toată perioada lucrărilor, tramvaiul 102 se anulează, însă abonamentele pe tramvaiul 102 vor fi valabile pe celelalte două linii, respectiv 100 şi 101, au anunţat reprezentanţii Primăriei. Pe tronsonul Bucium - pod Calvaria va fi introdus un autobuz special, pentru care va fi valabil tichetul de tramvai, dar care nu se va composta decât în tramvaiul care pleacă de la podul Calvaria înspre Gară.


Lucrările la linia de tramvai au început oficial la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa oficialităţilor locale. Linia de tramvai va fi pe acelaşi traseu ca şi astăzi, însă la standarde europene. De asemenea, parcul din zonă nu va fi afectat, asigură autorităţile locale.

Se va lucra non-stop


“Primul tronson va fi gata în trei luni. Vreau să îi asigur pe clujeni că linia de tramvai va fi pe acelaşi traseu ca astăzi şi că vom avea staţii la standarde europene. De asemenea, vrem ca distanţa să fie parcursă în siguranţă, în tramvaie moderne, într-un timp mai scurt. Sper ca lucrările să fie în termen şi din august să începem montarea liniei comandate. Dar până atunci, demontăm ce este şi montăm suporţii pentru linii”, a declarat primarul Sorin Apostu. El a mai precizat că, pentru finalizarea în cel mai scurt timp a lucrărilor de reabilitare la primul tronson al linei de tramvai, se va lucra şi în timpul nopţii.

Parcul Central nu va fi afectat


De asemenea, potrivit directorului RATUC, Liviu Neag, Parcul Central nu va fi afectat de investiţie, “aşa cum au susţinut unii”. „Să fie clar că parcul nu va fi afectat, aşa cum au susţinut unii… Sperăm să avem un tramvai la standarde europene, care să circule nu ca acum, cu 30 km la oră, ci ca în Europa, şi vom avea astfel un tramvai modern şi la Cluj”, a spus el.

Astfel, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a liniei de tramvai, mobilitatea celor care vor utiliza acest mijloc de transport urban se va dubla, distanţa de la un capăt la altul a liniei putând fi parcursă în circa 35 - 40 de minute, iar din Mănăştur la Gară în numai 24 de minute, potrivit reprezentanţilor Primăriei.


Locuri de parcare desfiinţate temporar

Timp de trei luni, traficul de pe str. Primăverii va fi afectat de lucrările la linia de tramvai, fiind desfiinţate temporar toate locurile de parcare atât pe carosabil cât şi pe trotuar, a anunţat municipalitatea. Mai exact, se vor desfiinţa 27 de locuri de parcare cu plată în zona str. Primăverii nr. 2 intersecţie cu str. Grigore Alexandrescu şi 28 de locuri de parcare aferente str. Primăverii - intersecţie cu str. Ion Meşter. De asemenea, se vor desfinţa şi trei standuri de taxi.


Tramvaiele vechi, compatibile cu liniile noi

Reabilitarea liniei de tramvai este cel mai important proiect de infrastructură din lista investiţiilor programate de Primărie. Proiectul este finanţat prin Fonduri Europene iar valoarea totală a contractului este de circa 163 de milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este circa 120,7 milioane de lei. După finalizarea lucrărilor de reabilitare la liniile de tramvai, până la achiziţionarea de noi tramvaie, cele existente sunt compatibile pentru a circula în condiţii de maximă securitate pe noile linii, a asigurat conducerea RATUC. Lucrările care se vor realiza pe întreg tronsonul I, Mănăştur-Piaţa Gării, presupun, printre altele, refacerea a 11,77 km linie de tramvai şi amenajarea a 3.200 mp spaţiu verde. Durata de recuperare a investiţiilor este estimată la 4,7 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter