Politică

Sistemul de transport în comun, schimbat radical

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/07_ziua/03 oameni statie de autobuz ratuc pta avram iancu rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sistemul de ticketing va aduce modificări precum bilete orare şi transport cu trenul în zona metropolitană.

Proiectul european privind realizarea sistemului de ticketing pe transportul în comun din Cluj-Napoca va fi depus mâine spre finanţare.

Anunţul a fost făcut ieri de primarul Sorin Apostu, care a explicat modificările pe care noul sistem le va aduce transportului comun din oraş.


„Este vorba despre o investiţie extrem de importantă la nivelul transportului în comun din oraş. Proiectul va modifica radical ceea ce înseamnă astăzi transportul în comun. Va aduce aerul unui oraş modern, dar şi o decongestionare a traficului. M-am ocupat personal îndeaproape de acest proiect şi pot să spun că vom putea reduce mijloacele de transport în comun cu 30-40% dacă nu mai avem bilet de linie. Nu va mai fi nevoie să menţinem liniile care se suprapun pentru că sistemul de ticketing orar va permite folosirea a patru mijloace de transport în comun – autobuz, troleibuz, tramvai şi tren. Dacă iau, de exemplu, un bilet de o zi, după ce implementăm acest sistem, cetăţenii vor putea circula cu el inclusiv pe garnitura de tren, pe care intenţionăm să o închiriem”, a arătat primarul. Gara va deveni practic un punct modal de transport pentru zona metropolitană Cluj.

Mijloace de transport noi


Primarul a mai menţionat că noul sistem va duce şi la economii. “Senzorii din asflat şi cei de la semafoare pot percepe maşinile şi pot mări timpii de verde atunci când se apropie un mijloc de transport în comun. Când vom scoate tot traficul greu din oraş şi vom implementa sistemul de ticketing, vom putea cumpăra noi mijloace de transport în comun şi vom putea să gestionăm un transport urban eficient. Noul transport în comun va deveni mai economic. Vom putea menţine preţul biletelor sau vom putea mări aria de acordare a unor gratuităţi pentru anumite categorii sociale. Pot să vă promit că modificările vor fi extrem de importante în perioada următoare în ceea ce priveşte transportul în comun. Dacă plecaţi acum pentru un an din Cluj, când o să vă întoarceţi nu o să mai ştiţi să circulaţi”, a mai explicat Apostu. Valoarea proiectului de ticketing ajunge la aproximativ 7,3 milioane de euro fără TVA, din care suma nerambursabilă este de aproximativ 6,6 milioane de euro.

Apar staţii noi


Proiectul îşi propune modernizarea a 87 staţii de transport public călători din municipiu, amenajarea de 35 de staţii noi, dar şi montarea unui sistem automat de eliberare a legitimaţiilor de călătorie (ticketing). Astfel, se doreşte amplasarea în zonele cu un flux important de călători a 61 de automate pentru eliberarea legitimaţiilor de călătorie non stop şi a şapte centre de vânzare a legitimaţiilor de călătorie, amplasarea a 136 de validatoare a legitimaţiilor de călătorie în staţii şi a 327 de validatoare în mijloacele de transport în comun. Proiectul mai înseamnă montarea de panouri de afişaj ce vor furniza diferite aspecte legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun, puncte de interes aflate în vecinătatea traseelor, implementarea conceptului de tarifare orară în scopul realizării corespondenţelor de călătorie plătind o singură dată pentru un interval de timp şi creşterea mobilităţii călătorilor prin folosirea oricărui mijloc de transport care ajunge în staţie cu destinaţia dorită de acesta.

Modernizarea începe din Mănăştur


Primarul Sorin Apostu a mai anunţat că sistemul de ticketing va fi implementat într-o primă fază pe tronsonul strada Bucium – Piaţa Gării, după încheierea modernizării liniei de tramvai pe acest segment. Acest lucru s-ar putea întâmpla în luna mai 2012. “Îl vom implementa aici într-o primă fază, iar apoi vom extinde sistemul la nivelul întregului oraş. Vom lăsa să funcţioneze în paralel şi vechiul sistem până când clujenii se vor obişnui”, a spus primarul. În ceea ce priveşte personalul RATUC de la ghişeele de bilete, acesta nu va fi disponibilizat. Cei care se apropie de vârsta de pensionare vor ieşi la pensie, iar ceilalţi vor fi distribuiţi pe alte posturi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter