Politică

Pentru ca legea privind confiscarea extinsă să poată fi aplicată este nevoie şi de modificarea Constituţiei

<p />Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Liberal (PDL), Sever Voinescu, a spus joi că pentru ca proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor, aprobat de Guvern, să nu aibă probleme la Curtea Costituţională, trebuie modificată neapărat şi Constituţia.

'Proiectul de lege al Guvernului privind confiscarea extinsă nu exclude şi în nici un caz nu opreşte eforturile noastre pentru a modifica Costituţia în ce priveşte caracterul licit al dobândirii averii. Modificarea Constituţiei este extrem de necesară. Noi credem că această lege de modificare a Codului Penal (n.r. proiectul privind confiscarea extinsă) va trece prin Parlament pentru că Opoziţia ne-a anunţat că este dispusă să o voteze, dar rămâne asupra ei o întrebare pe care o putem rezolva modificând Constituţia. În aplicarea ei, această lege poate să fie contestată sub aspect constituţional. Practic, orice condamnat care va intra într-o procedură de confiscare extinsă va putea să ridice procedura de neconstituţionaliate, vom merge la Curtea Constituţională şi acolo avem o mare problemă, Curtea stabilind deja că principiul caracterului licit al dobândirii averii trebuie să rămână în Constituţie, deci nu poţi deroga de la el printr-o lege. Atunci, pentru a securiza această procedură există o singură cale, trebuie să umblăm la principiul constituţional, adică să revizuim formularea lui, putem adăuga eventual o excepţie sau putem enumera excepţia. În drept, excepţiile sunt de strictă interpretare', a explicat Sever Voinescu.

El a adăugat că, dacă PSD spune că votează această lege, dar nu vrea şi modificarea Constituţiei, 'se demască încă o dată şi arată caracterul duplicitar cu care abordează în general toate problemele legate de corupţie'.

'Vreau să aduc aminte că textul pe care Guvernul l-a adăugat acum în Codul Penal a existat în proiectul noului Cod Penal înaintat Parlamentului în 2009, dar Comisia de Cod Penal din Parlament l-a scos. Aş vrea să vă reamintesc cine conducea acea comisie în 2009, vă las surpriza redescoperirii celui are a condus această comisie', a mai spus Voinescu, referindu-se la preşedintele PSD Victor Ponta care a condus Comisia de Cod Penal în 2009 .

Voinescu i-a mai acuzat pe cei din Opoziţie că, după 24 de ore după ce l-au depus la Parlament, şi-au abandonat propriul proiect de lege al confiscării averilor ilicite, 'ceea ce înseamnă că nu au crezut în el'. AGERPRES/(A-Dana Piciu)

Ultimele Stiri
abonare newsletter