Politică

Reorganizarea administrativ-teritorială, pe „agenda politică” a verii

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/11_ziua/07 parlament.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Astăzi va avea loc prima reuniune a comisiei care analizează soluţiile pentru reorganizarea administrativ-teritorială.

Comisia coaliţiei de guvernare care va analiza, pe perioada verii, soluţiile pentru reorganizarea administrativ-teritorială îşi începe astăzi activitatea.

La sfârşitul lunii iunie, prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase afirma că o comisie a coaliţiei de guvernare va analiza în perioada următoare soluţiile pentru reorganizarea administrativ-teritorială, urmând ca, până la toamnă, Guvernul să comaseze serviciile deconcentrate ale ministerelor.


Frunzăverde: “Sunt deconcentrate care pot fi desfiinţate”

„Comisia îşi va începe activitatea cu atribuţiile şi dimensionarea instituţiilor deconcentrate. Cum am mai spus, orice reformă trebuie făcută cu calm. Trebuie să subliniez că sunt instituţii deconcentrate care nu pot dispărea la nivelul unui judeţ. Poate că ele ar trebui să aibă o sferă de influenţă mai mică”, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde. Potrivit acestuia, „sunt deconcentrate care pot fi desfiinţate”, un exemplu fiind inspectoratele şcolare care sunt subordonate, pe de o parte, consiliilor locale, iar pe de altă parte la nivel de reglementare şi supervizare Consiliului Judeţean. „Cum am mai precizat cu diferite ocazii, judeţe sunt peste tot, de la Tamisa şi până la Prut, indiferent cum se numesc acestea, iar departamentele de învăţământ sunt reglementate de un birou în interiorul puterii judeţene (provinciilor, comitatelor etc.)”, a spus Frunzăverde.


Comisia va „gândi” regionalizarea

Totodată, Roberta Anastase a susţinut, la sfârşitul lunii iunie, că şi partenerii de guvernare ai PDL au fost de acord cu formarea comisiei şi cu descentralizarea administraţiei. “S-a decis înfiinţarea unei comisii care să găsească formule astfel încât să avem o majoritate în Parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una – alta, vorbim de descentralizare la nivel local. Comisia se ocupă cu formula de gândire a regionalizării, în paralel cu acţiunea Guvernului de descentralizare”, a explicat la acea vreme Anastase.


Vă reamintim că, la sfârşitul lunii iunie, PDL a acceptat propunerea UDMR de amânare a discuţiilor privind reorganizarea administrativ teritorială, recunoscând că fără Uniune “această reformă nu se poate realiza”. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat, după decizia amânării subiectului privind reorganizarea administrativ-teritoriale, că se va merge pe o descentralizare „puternică”. Opoziţia a calificat decizia luată atunci, în Coaliţie drept „o înfrângere” a preşedintelui Traian Băsescu şi implicit a PDL. Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor USL, reorganizarea deconcentratelor este o “nouă inepţie”, neexistând un studiu de impact în acest sens.

Ultimele Stiri
abonare newsletter