Politică

Mai puţină birocraţie pentru avizele de construire

<p><img src="documente/stories/07_iulie/11_ziua/08 conf mircia giurgiu rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Deputatul Mircia Giurgiu va propune Primăriei Cluj-Napoca să creeze un singur ghişeu de unde să fie obţinute toate avizele pentru construirea unei case.</p> <p />

În prezent, construirea unei case poate fi o adevărată aventură în România din cauza birocraţiei la obţinerea avizelor necesare pentru demararea construcţiei, iar o persoană trebuie să aştepte aproape un an pentru toate avizele.

Criticul literar Mircea Popa este unul dintre clujenii care s-au confruntat cu iţele birocraţiei din ţara noastră când vine vorba de obţinerea avizelor de la autorităţile de stat pentru ridicarea unei case. El povesteşte că aventura construirii imobilului a început în luna ianuarie şi nu speră să înceapă lucrările mai devreme de toamna acestui an. „Dacă un cetăţean al oraşului Cluj-Napoca sau al judeţului Cluj ajunge în situaţia ideală de a-şi construi o casă, acest lucru este o aventură. Am început obţinerea avizelor în ianuarie, suntem în iulie şi nu sunt nici la jumătate cu hârtiile”, spune Mircea Popa. El adaugă că îşi pusese speranţa să înceapă construcţia în luna martie, dar după estimările sale ar putea face acest lucru abia în septembrie.


Minim zece zile aşteptare pentru un aviz

Potrivit clujeanului, este nevoie de cel puţin opt avize de la şapte instituţii diferite. Fiecare instituţie cere un timp de răgaz pentru aprobarea avizului de cel puţin 10 zile, însă în unele cazuri a aşteptat şi o lună, omul fiind nevoit să facă mai multe drumuri la aceeaşi instituţie.


Mircea Popa subliniază că pe lângă timpii mari de aşteptare, cei care vor să ridice o casă trebuie să achite şi sume destul de mari pentru avize. El spune că avizul de mediu costă 100 lei, avizul de la Electrica este de 68 lei, de la Poliţie 100 lei, de la Someş Tisa 239 lei, iar autorizaţia de construcţie este de 400 lei.

Giurgiu propune ghişeu unic la Primărie


În acest context, deputatul independent Mircia Giurgiu va propune Primăriei Cluj-Napoca înfiinţarea unui ghişeu unic de unde cetăţenii să obţină avizele de la toate instituţiile şi să se reducă şi timpii de aşteptare. „Dacă tot plătim atâţia bani pentru impozite, oamenii trebuie măcar să aibă acest beneficiu”, a precizat Giurgiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter