Politică

Licitaţiile „cu dedicaţie” duc la pierderea fondurilor UE

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/11_ziua/emil boc vizita centura ocolitoare rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Avertismentul a venit din partea premierului Emil Boc, care a cerut transparenţă şi responsabilitate maximă din partea autorităţilor publice.

Premierul Emil Boc a vorbit sâmbătă la Cluj despre situaţia absorbţiei fondurilor europene la nivelul întregii ţări, avertizând că România riscă să piardă bani de la Uniunea Europeană dacă nu organizează licitaţii corecte.

Premierul a explicat că analiza de la 30 iunie privind stadiului absorbţiei fondurilor europene arată că pe cele şapte programe operaţionale au fost depuse proiecte în valoare de 54,2 miliarde de euro, cu mult peste sumele disponibile României. „Avem o supradepunere de proiecte. În privinţa proiectelor aprobate, până în acest moment sunt proiecte în valoare de 19,2 miliarde de euro. Din această sumă, 12 miliarde de euro sunt bani de la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă aproximativ 63% din alocarea UE pentru perioada 2007-2013. Şi în privinţa proiectelor aprobate am putea spune că lucrurile sunt în grafic”, a spus Boc.


Proiecte multe, bani puţini

Există un număr de 6.177 de contacte semnate pentru finanţarea europeană, în valoare de 13,4 miliarde de euro, din care contribuţia UE este de 10,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa 55% din alocarea pentru perioada 2007-2013. Problemele în privinţa fondurilor europene apar la capitolul plăţilor către beneficiar, a ţinut să arate Emil Boc. “Până în 30 iunie, plăţile către beneficiar, efectuate pe programele operaţionale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro fonduri din Uniunea Europeană. Necazul este că din această sumă, 1,6 miliarde de euro reprezintă prefinanţările, adică 60% din totalul plăţilor către beneficiari, respectiv acei bani care se virează imediat după semnarea contractului. Asta nu înseamnă că sunt şi cheltuiţi efectiv sau că se regăsesc în locuri de muncă sau investiţii propriu-zise. Sunt banii viraţi direct. Numai 1 miliard de euro reprezintă rambursări de cheltuieli, adică 40% din total. Aici avem restanţe şi sunt extrem de nemulţumit de procesul de implementare la nivel naţional a fondurilor europene din perspectiva rambursărilor efective. Anii 2007 şi 2008 au fost, din nefericire, ani pierduţi în privinţa absorbţiei fondurilor europene”, a subliniat premierul.


Fondurile UE, puse în pericol de proceduri netransparente

Emil Boc a făcut referire şi la licitaţiile „cu dedicaţie”, care pun în pericol banii europeni ce ar trebui să vină către România. „Licitaţiile greşite şi conflictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru România. Atrag atenţia celor implicaţi în proceduri de licitaţie să lucreze cu caiete de sarcini făcute transparent şi corect, fără dedicaţie. Trebuie eliminate conflictele de interese, de genul celor de la Teleorman, altfel România este în pericol de a avea probleme majore în absorbţia fondurilor europene din perspectiva relaţiilor cu UE. De aceea, cer autorităţilor implicate în proceduri de achiziţii publice transparenţă şi responsabilitate maximă. Degeaba ajungem să dăm vina în judeţe că nu s-a respectat legea la Teleorman sau că s-a făcut o procedură accelerată unde nu era cazul sau caiete de sarcini cu dedicaţie la o primărie, putem să ne acuzăm unii pe alţii, dar vom pierde ca ţară şi vom pierde bani europeni”, a declarat şeful Executivului. Potrivit acestuia, în România există autorităţi de control pe fondurile europene care au legătură directă cu UE şi autorităţi naţionale care se ocupă de licitaţii în sistemul naţional, inclusiv de proiectele pe fonduri europene.


Reguli noi?

Premierul a dezvăluit că se caută deja soluţii pentru accelerarea absorbţiei de fonduri europene. “Am dat în analiză în şedinţa comitetului interministerial pentru fondurile europene posibilitatea ca, prin act normativ, să stabilim ca cei care în şase luni de la semnarea contractului nu încep efectiv lucrările, pierd contractul de finanţare şi se acordă banii altui program european de pe lista de rezervă a ministerului. Vreau să gândim o astfel de soluţie, ca să nu ieşim din termenele 2013, respectiv 2015, de implementare a acestor programe, pentru că orice ban care nu se cheltuieşte în perioada de absorbţie a fondurilor europene se va plăti de la bugetul de stat. Dacă au trecut mai mult de şase luni de la semnarea contractului, în secunda următoare se reziliază de drept contractul pe fonduri europene şi se dă celui aflat imediat pe listă”, a spus Emil Boc. Premierul României s-a arătat convins că până la finalul acestei veri ar putea fi reluate plăţile prin Programul Operaţional Regional, după ce au fost întrerupte parţial de către Comisia Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter