Politică

Prima tabelă de marcaj, funcţională pe “Cluj Arena”

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/12_ziua/03-alin tise tabela de marcaj santier stadion cluj arena rp 19.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lucrările la noua arenă sportivă a judeţului Cluj se apropie cu paşi repezi de final.

Stadionul va fi finalizat în totalitate cel târziu la finalul lunii septembrie.

 


Lucrările la noua arenă sportivă a judeţului Cluj se apropie cu paşi repezi de final. Prima tabelă de marcaj a stadionului a fost montată, devenind ieri funcţională.

Termenul stabilit pentru finalizarea construcţiei este începutul lunii august, însă acesta s-ar putea prelungi până la finalul lui septembrie ca urmare a unor lucrări suplimentare ce vor fi cerute de Consiliul Judeţean.


Tişe: “Acum suntem
în linie dreaptă”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a participat la inaugurarea primei tabele de marcaj, pe care au fost proiectate fotografii şi imagini realizate pe parcursul construirii stadionului.


“Are o suprafaţă de 55,1 metri pătraţi şi o vizibilitate foarte bună de la o distanţă de până la 200 de metri şi un unghi de vizibilitate de până la 150 de grade. Tabela poate funcţiona la temperaturi de până la plus 50 de grade. Avem pixeli de la 424X24, iar tabela îndeplineşte toate condiţiile cerute prin caietul de sarcini”, a explicat directorul ACI Cluj – firma care se află în fruntea consorţiului care construieşte stadionul -, Dorin Aşchilean.

Cea de-a doua tabelă de marcaj va deveni funcţională la în cursul săptămânii viitoare.


La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a explicat ce etape mai sunt de parcurs în etapa următoare.

„Urmează săptămâna viitoare punerea în funcţie a celei de-a doua tabele, între timp se lucrează la pistă şi la montarea scaunelor. Vreau să ştiţi că s-a recuperat foarte mult din ceea ce aveam pe anumite etape ca întârziere. Pot spune că acum suntem în linie dreaptă şi, aşa cum am mai spus, în luna septembrie pe final se vor încheia toate lucrările”, a arătat Tişe.


Deşi montarea gazonului a fost finalizată de curând, pe suprafaţa de joc au început să apară ciuperci. Constructorii au dat însă asigurări că acestea au apărut ca urmare a ploilor şi că nu reprezintă nici un fel de problemă.

Loje da, balustrade ba

Între timp, conducerea Consiliului Judeţean ia în calcul serios varianta construirii unor loje care să reducă curentul ce se formează acum între spaţiile tribunelor.

„Urmează să luăm o decizie şi în ceea ce priveşte lojele închise. O să solicit constructorilor să închidă inelul de sub tribune pe unde se formează acum curent şi urmează să vedem ce strategie adoptăm pentru loje. Fie ele vor fi făcute în limita aceloraşi sume cu renunţarea la alte lucrări, fie vor fi concesionate spaţiile către firme, care îşi vor face lojele pe banii lor, bineînţeles cu un proiect unitar pe care noi îl vom impune. În mod sigur aceste lucrări, care necesită timp, vor duce şi la o prorogare a termenului până la finalul lunii septembrie. Încă nu avem nimic oficial, dar şi cei care doresc să joace pe aceatsă arenă au solicitat să se închidă inelul care creează curent şi care deranjează”, a mai declarat Alin Tişe.

Deşi consilierii judeţeni ai PSD au solicitat şi construirea unor balustrade de protecţie, acestea nu sunt văzute ca o priorotate de şeful forului judeţean clujean. „Balustradele de siguranţă nu sunt în acest moment o prioritate, pentru că ele nu sunt cerute pentru omologarea arenei. Consiliul Judeţean a aprobat realizarea lor, dar nu a aprobat finanţarea. Eu îmi menţin punctul de vedere că nu trebuie să mai aprobăm costuri suplimentare. Dacă se insistă foarte mult pe aceste lucruri, va trebui să alocăm bani din altă parte. Aceste balustrade pot fi făcute şi anul viitor, nu e nevoie să mai modificăm acum preţul acestei lucrări. Pe lângă faptul că ele nu sunt estetice, vor crea şi un disconfort vizual oamenilor”, a atenţionat Tişe.

Banca Transilvania, aproape de a da numele arenei?

În perioada următoare, însă, s-ar putea lua o decizie legată de denumirea arenei. Deşi nu a dat nume exacte, Tişe a lăsat de înţeles că actualul stadion promovat sub denumirea de „Cluj Arena” ar putea purta numele Băncii Transilvania.

„Eu rămân pe ideea că trebuie să producem şi bani din denumire. Vom propune o formă concretă consilierilor legată de anumite denumiri pe care le poate implica acest complex, de la pista care poate fi denumită într-un fel, la tribuna I, tribuna II, la un muzeu al sportului. Nu vă ascund că avem deja o ofertă concretă venită din partea unei bănci pentru a da denumirea acestei arene. Până când nu ajungem la o înţelegere legată de suma concretă, permiteţi-mi să nu divulg denumirea societăţii. Sigur, e uşor de înţeles despre ce bancă este vorba, e vorba de o bancă a Clujului. Dincolo de populism, trebuie să găsim resurse de a face bani din arenă. Am fost în vizită la stadionul Olimpico din Roma şi acolo numai cheltuielile cu energia pe un meci de două ore erau undeva la 9000-10.000 de euro. Era vorba de un stadion de 50.000 de locuri, dar şi aici vor fi mari cheltuielile dacă calculăm două-trei ore de meci, antrenamente oficiale plus alte cheltuieli, în afara celor cu energia. Nu vă pot spune încă despre ce sumă este vorba, ne-am înţeles cu cei de la banca respectivă să nu divulgăm încă public sumele”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean.

Se înfiinţează „Cluj Arena” SA

Primii paşi în ceea ce priveşte înfiinţarea societăţii pe acţiuni care va administra arena vor fi făcuţi în şedinţa de Consiliu Judeţean din această săptămână.

„Vineri vom promova o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care vom demara constituirea societăţii pe acţiuni. Denumirea propusă pentru societatea care se va ocupa de administrare este de SC Cluj Arena SA. Acţionari vor fi Consiliul Judeţean, cu 99% şi Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului, cu un procent de 1%. Până în septembrie sperăm să fie gata înfiinţarea societăţii. Societatea pe acţiuni care va administra stadionul va fi funcţională după modelul Tetarom, care administrează parcurile industriale. Consiliul de administraţie al noii societăţi va fi format din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Judeţean. Nu vă ascund că suntem în căutarea unui specialist care să poată să şi conducă un astfel de obiectiv pentru că nu este uşor să administrezi o arenă. Încă caut o persoană care să se priceapă să administreze un stadion de fotbal. Pentru început vom merge pe un număr minimal de angajaţi, o parte juridică, o parte economică, o parte de contracte şi o parte de organizări de evenimente. Mare parte din serviciile de aici vor fi externalizate, adică partea de mentenanţă, partea de întreţinere de gazon, partea de service pentru scaune, pentru sistemul de iluminat ori pentru tribuna oficială, partea de curăţenie. Pentru ca societatea pe care o înfiinţăm să poată să funcţioneze şi să nu mai depindă de bugetul nostru, ar trebui ca ea să-şi producă singură bugetul şi să-şi poată asigura singură cheltuielile”, a detaliat preşedintele Consiliului Judeţean. Tot la finalul lunii septembrie urmează să fie gata şi amenajările exterioare din jurul stadionului, inaugurarea oficială urmând să aibă loc probabil în luna octombrie. „Practic, toate termenele pentru acest stadion se vor suprapune la data de 30 septembrie”, a concluzionat Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter