Politică

Giurgiu: „Asigurările de locuinţe nu ar trebui plătite la grămadă”

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/22_ziua/05 mircia giurgiu conf rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deputatul independent Mircia Giurgiu vrea să depună un proiect de lege prin care să modifice actuala lege a asigurărilor obligatorii de locuinţe.

Parlamentarul clujean Mircia Giurgiu a anunţat ieri că, alături de specialişti în domeniu, caută soluţii “echitabile, care să corespundă realităţii” pentru modificarea legii asigurării obligatorii a locuinţelor.

Deputatul Mircia Giurgiu este de părere că asigurările obligatorii pe locuinţă nu trebuie plătite “la grămadă”, ci trebuie făcute anumite diferenţe, în funcţie de necesităţi, riscuri sau pericole.


„Nu susţin forma actuală a acestei legi. Trebuie să plăteşti o sumă indiferent de numărul camerelor, de exemplu, iar asta nu este în regulă. Trebuie să se facă anumite diferenţe. De exemplu, cei din cartierul Zorilor sau din munţii Apuseni de ce trebuie să plătească pentru inundaţii? Trebuie să găsim o măsură echitabilă pentru ca fiecare să plătească în funcţie de riscuri, de pericole. Pe urmă, trebuie să ne gândim unde se duc aceşti bani”, a explicat Giurgiu. De altfel, deputatul a precizat că mai mulţi pensionari din Floreşti s-au plâns de faptul că trebuie să se conformeze acestor prevederi, deşi au o singură cameră sau locuiesc într-o casă veche. “Sunt deja în discuţii cu specialişti inclusiv din domeniul asigurărilor şi împreună căutăm soluţii care să corespundă realităţii. Vreau să pregătesc un proiect de lege pentru că e păcat să plătim toţi la grămadă. Sper ca până la 1 septembrie să depunem proiectul”, a declarat Giurgiu. El a mai precizat că intenţionează să cuprindă şi incendiile la aceste riscuri.

Data limită până la care românii au trebuit să îşi asigure locuinţele a fost 15 iulie, dată după care cei neasiguraţi riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Poliţa obligatorie acoperă trei riscuri: inundaţii, cutremur şi alunecări de teren şi costă 10 sau 20 euro, în funcţie de tipul locuinţei. Dacă locuinţa este tip A, adică are „structura de rezistenţa din beton armat, metal, lemn sau pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale tratate termic sau chimic" atunci se plăteşte 20 euro, iar pentru restul construcţiilor, de tip B, din paiantă sau alte tipuri de materiale se plăteşte 10 euro.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter