Politică

Cianura de la Roşia Montană “otrăveşte” apele în UDMR

<p />Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, îl “urechează” pe Peter Eckstein-Kovacs pentru că se împotriveşte proiectului de la Roşia Montană.

Consilierul prezidenţial i-a amintit proaspătului şef al UDMR că e membru cu mult înaintea lui.

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a semnat o petiţie de susţinere a demersului asociaţiei Transilvania Verde de obţine de la Ministerul Culturii retragerea certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.


Prin gestul său, Eckstein a reuşit să creeze tensiuni nu doar în UDMR, ci şi la preşedinţie pentru că prin poziţia sa, el se împotriveşte şi preşedintelui.

Semnătura pe petiţie, i-a adus lui Eckstein “avertismente” din partea liderului UDMR, Kelemen Hunor, care l-a invitat să îşi reanalizeze poziţia în Uniune.


În replică, Eckstein-Kovacs precizează că nu are are de gând să plece din UDMR, pentru că până la urmă se află în Uniune de mai mult timp decât Kelemen Hunor. Mai mult, el nu consideră că poziţia sa faţă de Roşia Montană ar fi în contradicţie cu linia UDMR.

Avertismentele lui Kelemen


Nemulţumit de gestul consilierului prezidenţial, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut să se gândească bine la poziţia sa din UDMR. “El a semnat o iniţiativă a societăţii civile. Fiecare are libertatea de a semna sau a nu semna o petiţie. Eckstein, prin această semnătură, s-a delimitat de mine şi el trebuie să se gândească dacă se delimitează - şi s-a delimitat de preşedintele Uniunii -, dacă vrea să continue activitatea alături de noi sau nu. Şi nu asta este problema, că nu este de acord cu mine, fiindcă de foarte multe ori nu a fost de acord; el, prin această atitudine, cunoscând exact situaţia - fiindcă este şi jurist, nu numai consilier prezidenţial şi fost senator - el cunoaşte foarte exact că ministrul culturii nu a semnat nimic, avizul direcţiei judeţene poate fi atacat în instanţă şi în acest moment muntele Cârnic este pe lista monumentelor istorice, este protejat şi din acest punct de vedere nu s-a schimbat, nu s-a intervenit nimic”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Vă reamintim că Peter Eckstein Kovacs a elaborat, în urmă cu mai mulţi ani, împreună cu senatorul Gheorghe Funar, un proiect de lege care interzice folosirea cianurilor în minerit, în România.


Eckstein nu se simte vinovat

Eckstein nu consideră, însă, că poziţiile sale privind Roşia Montană se află în contradicţie cu linia UDMR, deoarece formaţiunea nu şi-a prezentat un punct de vedere, şi nu intenţionează să plece din Uniune.


“Îi înţeleg supărarea personală (a lui Kelemen Hunor - n.r.). Eu mi-am exprimat un punct de vedere pe un subiect în care UDMR nu are un punct de vedere oficial, deci delictul de opinie nu cred să existe în UDMR”, a spus Eckstein, citat de Ziare.com.

Consilierul prezidenţial a adăugat că dacă liderii Uniunii vor să-l dea afară pentru declaraţiile sale pot să o facă, dar el nu intenţionează să plece. “Deocamdată sunt membru UDMR, n-am decât să rămân şi dacă pentru un aşa-zis delict de opinie sau pentru că nu îmi place cianura voi fi, ştiu eu, dat afară, atunci să mă dea. Eu sunt în UDMR de mai mult timp decât dl. Kelemen şi intenţionez să rămân”, a spus Eckstein-Kovacs.

Ultimele Stiri
abonare newsletter