Politică

Clujul, al doilea măr al discordiei în Uniunea Social-Liberală

<p />Conservatorii “revendică de la Bucureşti candidatul USL pentru Primăria Cluj-Napoca, deşi USL şi-a desemnat deja reprezentantul: liberalul Marius Nicoară.

Conservatorii au “întins coarda” până la Cluj şi riscă ieşirea din USL.

După discuţiile legate de candidatura din partea USL pentru Primăria Iaşi, conservatorii s-au întors înspre liberali şi au început să emită pretenţii. Pe “lista” lor s-ar afla, potrivit unor surse de la centru, şi Primăria Cluj-Napoca.


“Bătut în cuie”, dar nu prea…

Conservatorii “revendică” acum şi Primăria Cluj-Napoca, în ciuda faptului că USL şi-a desemnat deja candidatul, pe liberalul Marius Nicoară. Astfel, lista candidaturilor pare a fi “deschisă” încă la Cluj, pe aceasta figurând, potrivit aceleaşi surse, numele deputatului Mircia Giurgiu, curtat intens de PC.


Pe de altă parte, conservatorii clujeni susţin că nu ştiu absolut nimic, lucrurile fiind “bătute în cuie”.

Giurgiu, curtat intens de PC


Deputatul Mircia Giugiu, o figură de altfel populară în rândul clujenilor, a fost încă de la început curtat de conservatori. El a fost chiar una din propunerile PC pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Liderul PC Cluj, Şerban Rădulescu nu ştie însă “nimic despre asta” şi susţine că, în privinţa candidaturilor, totul rămâne la fel, exact cum s-a stabilit iniţial.


„Eu nu ştiu nimic, nu am ce să vă comunic nou legat de vreo altă candidatură. Giurgiu a fost, într-adevăr, una din propunerile noastre pentru USL, dar acum îi sprijinim pe cei desemnaţi deja. La Cluj, am spus de la început, când s-a stabilit protocolul, îi vom sprijini pe candidaţii USL la Primăria municipiului Cluj-Napoca şi la Consiliul Judeţean, Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, în rest, unde lucrurile nu „s-au bătut în cuie”, mă refer aici la candidaţii pentru alte localităţi, vom avea oamenii noştri, nu se schimbă cu nimic lucrurile la Cluj”, a declarat liderul PC Cluj pentru Monitorul.

Mai mult, spune Şerban Rădulescu, chiar dacă USL s-a „zguduit” la Bucureşti, la nivelul judeţului Cluj lucrurile rămân neschimbate.


De ce nu Nicoară?

Argumentele conservatorilor sunt “pitite” în actele de naştere a USL. Astfel, în USL, membri sunt PSD şi ACD, Alianţa Creştin Democrată alcătuită din PNL şi PC, şi înregistrată ca atare în justiţie. Mai exact, dacă la Cluj candidatul USL ar fi fost din partea PSD, conservatorii nu ar fi putut emite pretenţii, pentru că ponderea locurilor între ACD şi PSD este deja negociată. Dar, cum candidatul Marius Nicoară este membru PNL, deci vine din partea ACD, el poate fi subiect de negociere între PC şi PNL. Cu condiţia ca liberalii să accepte negocierea.

Argumentele conservatorilor sunt şi de natură politică: rezultatele în sondajele de opinie comandate la Cluj de USL îl poziţionează pe Marius Nicoară (25%) în urma lui Mircia Giurgiu (27%). Acesta din urmă, deşi nu este membru al nici unui partid din USL, a fost inclus pe lista personalităţilor “testate” în sondaje de PSD şi PC.

Liberalii l-au urecheat pe „Felix”

Disputa dintre liderii PC şi PNL a izbucnit în contextul în care vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, vineri, la Iaşi, că, în cursul acestei săptămâni, va propune conducerilor PNL şi PSD ieşirea PC din USL. Fenechiu a argumentat atunci că „într-o alianţă serioasă deciziile nu se pot lua în urma şantajului unuia dintre aliaţi”. Preşedintele PNL, Crin Antonescu a transmis, de asemenea, zilele trecute conducerii PC să renunţe la “pretenţiile exagerate” şi să respecte protocolul USL şi a subliniat că PNL nu va mai ceda conservatorilor alte candidaturi la alegerile locale în afara celor stabilite deja.

Cu toate acestea, Antonescu a precizat că în şedinţa conducerii USL nu s-a discutat propunerea vicepreşedintelui liberal Relu Fenechiu de eliminare a PC din cadrul Uniunii, subliniind totodată că nimeni nu are de gând să elimine pe cineva din această construcţie politică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter