Politică

USL nu moare, dar “se şubrezeşte”

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/29_ziua/crin antonescu dan voiculescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Jocul pe principiul “totul sau nimic” îi va costa atât pe conservatori, cât şi pe liberali şi social democraţi, avertizează analiştii.

Tensiunile create în USL de pretenţiilor conservatorilor i-ar putea costa ieşirea din Uniune. Cu toate acestea, liderii USL dau asigurări că “merg înainte”.

Ieri, liderul liberalilor, Crin Antonescu, i-a pus din nou la punct pe conservatori, amintindu-le că sunt un partid mic şi subliniind că “cine nu împărtăşeste elementele convenite, e liber”. Conservatorii au tăcut cuminţi şi l-au asigurat pe Antonescu că merg mai departe alături de USL, chiar “mai puternici”.


Potrivit sociologului clujean Ioan Hosu, în ciuda disputelor din ultima vreme, Alianţa Opoziţiei, “ciudată” de altfel, va continua pe acelaşi drum cu sau fără PC, chiar dacă mai “şubrezită (…) pentru că nu mai are încotro”. De asemenea, arată el, PC nu va fi exclus din Alianţa Opoziţei, ci eventual se va retrage “încet, încet din deciziile importante”.

Partidul televizor vrea “totul sau nimic”


Disputa dintre liderii PC şi PNL apărută ca urmare a pretenţiilor exagerate ale conservatorilor pare să fi “şubrezit” Alianţa Opoziţiei, chiar dacă acum liberalii dau asigurări că totul va continua ca înainte. În opinia sociologului clujean Ioan Hosu jocul conservatorilor pe principiul “totul sau nimic” îi va costa atât pe conservatori, cât şi pe liberali şi social democraţi.

Pentru PC continuarea în USL e ultima şansă la alegerile din 2012, iar pentru social democraţi şi liberali, o eventuală retragere a PC ar putea însemna puncte în minus din punct de vedere strategic, mediatic şi de imagine.


“Lumea s-a aşteptat la aşa ceva, la dispute de acest gen, pentru că am văzut, în experienţa politică, de-a lungul vremii că asocieri de acest gen sunt greu de gestionat. Iar lucrurile nu s-au încheiat, pentru că disputa dintre ei coboară la nivel de comune, municipii. Este un proces de negociere asistat de opinia publică şi media. Nu cred că USL este pe ducă, ei vor continua aşa cu sau fără PC, pentru că acum o altă construcţie ar fi imposibilă, nu mai au încotro. Sunt forţaţi – PNL şi PSD – să rămână împreună. Sunt complementari sub aspectul bazinelor electorale. PC joacă acum pe principiul totul sau nimic, iar principalul atu este cel mediatic”, spune sociologul clujean.

Pe de altă parte, arată Hosu, USL va rămâne puţin şifonată din cauza conservatorilor. “Chiar dacă vor rămâne alături, liberalii, conservatorii şi social democraţii, această construcţie este problematică, pentru că acest PC le va oferi celor de la Putere ocazia să atace mereu”, adaugă el.


Crin Antonescu o dă la-ntors

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat ieri, după şedinţa Biroului Politic al PC, că, în calitate de copreşedinte al Alianţei de Centru Dreapta, ţine cont la reuniunile USL şi de interesele PC.


“La nivelul de vârf, USL este reprezentată de doi copreşedinţi, iar Alianţa de Centru Dreapta este reprezentată la acest nivel de preşedintele PNL. Le-am garantat colegilor mei că în exerciţiul funcţiei de copreşedinte al alianţei ţin cont şi de interesele Partidului Conservator, aşa cum ţin cont şi de interesele PNL şi că, din punctul meu de vedere, toţi cei care am alcătuit şi am parcurs nişte etape împreună în această alianţă nu avem niciun motiv să ne oprim, nu avem niciun motiv să ezităm, avem toate motivele şi toate argumentele să mergem mai departe împreună, înţelegând foarte bine toate aceste lucruri”, a declarat Crin Antonescu. De asemenea, el a negat faptul că în reuniunea de luni a USL conservatorii ar fi cerut alte posturi, ceea ce ar fi creat disensiuni.

”S-a discutat în presa ultimelor zile despre ultima întâlnire de luni de la USL, s-a speculat foarte mult şi văd că deja se construiesc teorii politice şi editoriale semeţe pe nişte lucruri invocate pe surse. Nu este adevărat că PC ar fi cerut alte posturi şi de asta a ieşit un scandal. Nu este adevărat că l-am acuzat pe Dan Voiculescu de şantaj, nici nu s-a pus vreo secundă problema, nu este adevărat că l-am acuzat de cârdăşie sau politică în favoarea lui Traian Băsescu”, a mai spus Antonescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter