Sănătate

UE deschide ușa vaccinului rusesc Sputnik, fiind presată de întârzierile vaccinurilor deja aprobate

Comisia Europeană, liderii din Franța și Germania lasă deschis drumul aprobării vaccinului Sputnik V care este produs în Rusia.

 

 


 

Liderii sunt presați pentru că vaccinul Pfizer-BioNTech are întârzieri la producția și distribuirea serului. De asemenea, vaccinul AstraZeneca nu este recomandat ppersoanelor care au peste 65 de ani sau chiar peste 55. Cancelarul german Angela Merkel a spus că orice vaccin aprobat în Unuinea Europeană va fi bine primit.


Franța nu va bloca vaccinul rusesc dacă vor primi aprobarea UE

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a dat asigurări miercuri că în ţara sa nu vor exista niciun fel de blocaje împotriva vaccinului rus Sputnik V, cu condiţia ca acesta să obţină autorizaţie din partea autorităţilor sanitare, transmite EFE.

„Dacă Sputnik este validat, omologat de Agenţia Europeană pentru Medicamente şi, în Franţa, de Înalta Autoritate Sanitară, nu va exista niciun blocaj în privinţa distribuirii lui, dacă (vaccinul) corespunde normelor ştiinţifice şi exigenţelor de rezistenţă şi control care sunt impuse în Europa. Vaccinurile nu au naţionalitate. Ceea ce contează este să avem un medicament care funcţionează'', a declarat Le Drian într-un interviu la postul Europe 1, potrivit AFP.

Marţi noaptea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a subliniat că vaccinul rus nu va putea fi distribuit câtă vreme producătorul nu face o solicitare de autorizare în Uniunea Europeană. „Din momentul în care o prezintă, în cel mai scurt timp autorităţile europene şi autorităţile noastre naţionale vor examina vaccinul din punct de vedere ştiinţific, în mod independent şi, în funcţie de rezultate şi de teste, îl vor omologa sau nu'', a explicat Macron.

Președintele Comisiei Europene este deschis aprobării vaccinului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen este deschisă la aprobarea vaccinului rusesc, potrivit unor surse parlamentare citate de Die Presse. Dacă producătorii din Rusia și China sunt transparenți în cee ace privește vaccinurile, acestea ar putea fi abrobate, spune președintele Comisiei Europene.


Comisia este foarte criticată pentru întârzierile dozelor de vaccin către statele membre. Așadar, UE ar trebui să stimuleze mai mult producția și investiția în vaccinuri noi sau deja existente. Acest lucru a fost propus către statele membre printr-o scrisoare deschisă făcută de Ursula von der Leyen și președinția portugheză a Consiliului UE.

Cancelarul german Angela Merkel a fost, de asemenea, deschisă aprobării vaccinului Sputnik V. Fiecare vaccin este „binevenit” în UE, cu condiția ca Agenția pentru Medicamente să îl recomande, a spus ea în cadrul unui interviu.


Chiar dacă vaccinul AstraZeneca a fost aprobat săptămâna trecută, comisia de vaccinare din Germania a insistat ca serul să nu fie administrat persoanelor peste 65 de ani.

Ungaria, prima țară din UE care a aprobat vaccinul Sputnik

Ungaria deja a aprobat vaccinul Sputnik, fiind prima țară din UE. Ungaria a optat pentru achiziționarea de vaccinuri din Rusia și China, tocmai pentru a accelera campania de vaccinare.


Ungaria s-a folosit de un process de autorizare de urgență care permite statelor membre să treacă peste evaluarea vaccinului sau a medicamentului de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit concluziilor unui studiu publicat marţi în revista ştiinţifică The Lancet, Sputnik V oferă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Care sunt diferețele între vaccinul AstraZeneca și BioNTech Pfizer

abonare newsletter