Sănătate

De gardă pe secțiile ATI din Cluj-Napoca. Medic: „Nu vedem luminița de la capătul tunelului” VIDEO

Dr. Paul Oargă, un medic rezident din Cluj-Napoca, a arătat adevărul din secțiile de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase, unde locurile sunt pline de pacienți infectați cu Covid-19 în stare gravă.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, în vizită medicală la un pacient cu o formă gravă de Covid-19, pe ATI/ Sursă foto: captură ecran, VIDEO dr. Paul Oargă Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, în vizită medicală la un pacient cu o formă gravă de Covid-19, pe ATI/ Sursă foto: captură ecran, VIDEO dr. Paul Oargă

 

 


Medicul rezident pe ATI din Cluj-Napoca Paul Oargă a mai publicat un videoclip în care prezintă publicului cum este să fii de gardă pe o secție de terapie intensivă, dar răspunde și la întrebarea „E plină secția de terapie intensivă?”

 


Dr. Oargă a prezentat situația de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde toate locurile sunt pline, atât pe secțiile de ATI, cât și pe cele normale:

„Azi suntem la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, pe una dintre secțiile de Terapie Intensivă pentru că aici sunt două, fiecare cu câte 10 locuri și 144 de locuri pe secțiile normale în întreg spitalul, care bineînțeles, lucrează la capacitate maximă”, a spus Paul Oargă.


Cum interacționează medicii cu pacienții?

În primă fază, Paul Oarga a vorbit despre interacțiunea medicilor cu pacienții și a arătat ce se întâmplă în timpul vizitelor la pacienți:

„O să vedem împreună cum interacționează medicii de aici, ce discuții poartă, ce vorbesc cu pacienții și mai ales cum merge această secție. În timpul vizitei se discută fiecare caz în parte într-o echipă multidisciplinară: medici infecționiști, medici de ATI, medici rezidenți infecționiști, medici rezidenți de ATI. Mergem împreună cu asistenții de salon”, a spus medicul rezident.


Primul pacient prezentat era un bărbat care avea 44 de respirații pe minut, extrem de multe având în vedere că un om sănătos respiră cu aproximație 12-20 de respirații pe minut.

Oargă a filmat interacțiunea medicilor cu pacientul, care încearcă să îl ajute să respire normal:


„Nu vă vine aerul? Atunci hai că încercăm mai liniștit un pic, un pic. Putem vorbi un pic? Vă rog mult de tot, încercați să nu respirați așa des. Nu trebuie să tragem aer adânc în piept, trebuie să respirăm liniștit pentru că aparatul acesta vă ajută. Liniștit, vă rog frumos. Un pic mai rar și mai liniștit. De când respirăm așa mai greu? Ieri nu ați respirat tocmai atât de greu. Ieri a fost o respirație la fel ca astăzi? Nu simțiți că e diferit față de ieri?”, i-a spus medicul pacientului.

Ulterior, pacientul a răspuns că nu poate să își dea seama dacă ziua anterioară respira diferit, dar și că nu poate să controleze modul în care respiră. Medicul a decis să îl ducă încă o dată să își facă o tomografie.

ATENȚIE! VIDEOCLIP CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL.

 

Monitorizare 24 din 24 de ore

Medicul rezident a explicat că pacientul de pe ATI este pacientul care necesită o monitorizare timp de 24 de ore din 24 de ore, iar în unele cazuri acesta devine chiar dependent de medic:

„Pacientul de Terapie Intensivă este o categorie specială de pacient pentru că acesta necesită o monitorizare de 24 din 24 de ore. Dacă mai adaugi la asta și intubarea pacientului, îl face complet dependent de oamenii care lucrează aici. Asta înseamnă că el trebuie alimentat, în special, trebuie întors de pe o parte pe cealaltă ca să nu facă răni pentru că stă în aceeași poziție tot timpul. Deci lucrurile se complică foarte tare în ceea ce privește pacienții aici pe Terapie Intensivă”, a spus dr. Paul Oargă.

Într-o cameră în care Paul Oargă apare în videoclip se regăsesc multe monitoare. Pe acele monitoare medicii le folosesc pentru a monitoriza toți pacienții internați:

„Aici, în spatele meu, este locul în care medicii se uită la analize, cer analize, se uită în evoluțiile pacienților și ce e foarte tare e că acolo sus se găsesc monitoarele pacienților. Adică toate monitoarele, de la toți pacienții din secția asta, le poți urmări și le poți urmări și semnele vitale acolo. Pe lângă asta ai și camere de supraveghere ca să vezi în cazul în care se întâmplă ceva pentru că faptul face ca fiecare pacient să fie într-o boxă separată și nu poți să-i monitorizezi pe toți în același timp decât prin această modalitate”, a adăugat el.

Medicii, epuizați

Spre încheiere, dr. Paul Oargă a stat de vorbă și cu medicii, care erau, evident, epuizați.

Un medic a spus că nu mai vede „luminița de la capătul tunelului”.

„În spital lucrez de 28 de ani, pe Terapie Intensivă de 25 de ani. Perioada asta este mult diferită față de ce am văzut până acum, e normal că e mai grea. Pot să îți certific că ne-am cam săturat, fizic mai putem, dar nu vedem luminița de la capătul tunelului”, a spus medicul.

Totodată, medicul a explicat că singurul mod prin care trece peste cele întâmplate în spital este să meargă acasă. Familia o ajută să se deconecteze și să își revină. Medicii îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze ca să „se încheie o dată pentru totdeauna pandemia.

La finalul videoclipului echipa medicală este chemată la un pacient care a intrat în stop cardio-respirator.
 

CITEȘTE ȘI:

De gardă pe SMURD Cluj: te poți trezi din comă? Paramedic: „O urgență majoră cu care ne confruntăm des în teren” VIDEO

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

Ultimele Stiri
abonare newsletter