Sport

Duminică începe Marele Circ!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/14/07 formula.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Așteptarea iubitorilor automobilismului de mare viteză va lua sfârșit duminică! Noul sezon va începe în celălalt capăt al lumii, tocmai în Australia. </strong></p>

 


La startul ediţiei 2013 a Campionatului Mondial de Formula1 se vor alinia 11 echipe, cu una mai puţin decât anul trecut, după ce Hispania Racing Team s-a retras din competiţie din cauza problemelor financiare. Echipa condusă în trecut și de românul Collin Kolles (Călin Colesnic) nu a găsit suficiente resurse financiare pentru a rezista.

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), a modificat unele prevederi ale  regulamentului, ce ar fi putut fi speculate de ingineri, şi a operat câteva mici shimbări tehnice, înaintea revoluţiei care se anunţă în sezonul 2014, când se va trece de la motoarele V8 de 2.4 litri la cele V6 de 1.6 litri.


Martin Whitmarsh, team-principal al McLaren-Mercedes şi totodată preşedintele Asociaţiei Echipelor de Formula 1 (FOTA), avertizeză că şapte dintre cei 11 competitori funcţioneză în „modul de supravieţuire“, în timp ce Cyril Abiteboul, managerul Caterham, crede că, exceptând tripla campioană mondială Red Bull, toată lumea suferă.

În schimb, Bernie Ecclestone, patronul F1, crede că situația echipelor este destul de roz, fiind convins că toate echipele au bani sufcienţi. „Toată lumea este în siguranţă. Toţi au mai mulţi bani decât Dumnezeu“, s-a exprimat în stilul său britanicul de 81 de ani, care controlează practic din punct de vedere financiar acest sport. Ecclestone se temea doar de faptul că echipa Marussia ar fi fost în pericol să nu înceapă sezonul, dar a menţionat că acesta şi-a rezolvat problemele.


În sezonul trecut, lupta la vârf s-a dat între germanul Sebastian Vettel, de la Red Bull și spaniolul Fernando Alonso, de la Ferrari. Ibericul a condus o bună parte din sezon, dar în cele din urmă Vettel a revenit și a câștigat al treilea titlu consecutiv, devenind cel mai tânăr triplu campion mondial din istorie. Se pare că și în acest an lupta se va da întrei cei doi piloți și între cele două echipe, Ferrari și Red Bull fiind cele mai puternice.

Cea mai importantă schimbare la nivel de piloți este trecerea campionului mondial din 2008, Lewi Hamilton, de la McLaren la Mercedes. Deasemenea, Niko Hulkenberg a plecat de la Force India la Sauber, iar Sergio Perez de la Sauber la McLaren.


Programul curselor în 2013

1. Marele Premiu al Australiei (Melbourne) - 17 martie;

2. Marele Premiu al statului Malaysia (Kuala Lumpur) - 24 martie;


3. Marele Premiu al Chinei (Shanghai) - 14 aprilie;

4. Marele Premiu al statului Bahrein (Sakhir) - 21 aprilie;

5. Marele Premiu al Spaniei (Barcelona) - 12 mai;

6. Marele Premiu al Principatului Monaco (Monte Carlo) - 26 mai;

7. Marele Premiu al Canadei (Montreal) - 9 iunie;

8. Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone) - 30 iunie;

9. Marele Premiu al Germaniei (Nurburgring) - 7 iulie;

10. Marele Premiu al Ungariei (Budapesta) - 28 iulie;

11. Marele Premiu al Belgiei (Spa-Francorchamps) - 25 august;

12. Marele Premiu al Italiei (Monza) - 8 septembrie;

13. Marele Premiu al statului Singapore (Singapore) - 22 septembrie;

14. Marele Premiu al Coreei de Sud (Yeongam) - 6 octombrie;

15. Marele Premiu al Japoniei (Suzuka) - 13 octombrie;

16. Marele Premiu al Indiei (New Delhi) - 27 octombrie;

17. Marele Premiu al emiratului Abu Dhabi (Yas Marina) - 3 noiembrie;

18. Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii (Austin) - 17 noiembrie;

19. Marele Premiu al Braziliei - 24 noiembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter