Numărul de reşedinţe stabilite în 2024 a crescut cu mai mult de trei ori comparativ cu anul electoral 2020. „Poate indica înregistrarea unor alegători cu scopul de a obține beneficii electorale”, semnalează analiza Expert Forum.
În perioada ianuarie-iunie, partidele politice au primit subvenții în valoare de 133 de milioane de lei. Toate partidele au cheltuit mai mult decât au primit, astfel că totalul cheltuielilor este de aproape 200 de milioane de lei.
Așteptările cetățenilor în urma alegerilor din 9 iunie sunt marcate de optimism. Peste 60% dintre români se aşteaptă ca situaţia din localitatea lor să se îmbunătăţească.
Alegerile locale din 9 iunie au adus o scădere semnificativă a voturilor pe liste suplimentare față de 2020, mai ales în județele Covasna, Brașov, Harghita, Sibiu și Botoșani.
Deciziile luate la nivel central au fost „decontate” de partidele politice din teritoriu. „Mulți clujeni au fost nemulțumiți”, spune președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Numărul voturilor nule la alegerile din 9 iunie reprezintă 5,1% din voturile exprimate, faţă de 2019 când acesta a fost de 2,89%, fiind unul dintre procentele cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.