Frontiera romană din Dacia, inclusiv situri importante din județul Cluj, și Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, sunt acum parte a patrimoniului mondial UNESCO.
Situat în apropierea municipiului Cluj-Napoca, Castelul din Gilău, aflat într-un amplu proces de reabilitare, va fi inaugurat în curând, iar spațiul fostei reședințe nobiliare va fi dedicat activităților culturale.
Un zid roman a fost descoperit pe șantierul Parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului. Potrivit Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, acest zid face parte din zidul cetății Clujului din partea de nord.
În inima Transilvaniei, județul Cluj ascunde comori istorice care păstrează secretele trecutului în zidurile lor impunătoare. Cetăți și castele, mărturii ale unei epoci de demult, par a fi într-un soi de letargie temporală, iar poveștile lor au rămas înghețate în timp.
Castelul-cetate de la Gilău, o adevărată bijuterie arhitecturală, și-a recăpătat frumusețea, în urma unor lucrări de reabilitare care au avut loc în ultimii ani.
În apropiere de județul Cluj, în Alba, se găsește o peșteră care uimește vizitatorii și anume Grota studenților. Această peștere a fost salvare pentru studenții care s-au adăpostit de măcelul din Aiud din 1849.