Noile evaluări ale Băncii Naţionale a României relevă o perspectivă înrăutăţită a inflaţiei comparativ cu previziunile precedente. Mai mult, măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar uriaș reprezintă un factor de risc pentru economie.
Comisia Europeană prognozează un deficit bugetar de 8% din PIB în cazul României, peste ținta asumată de Guvern, și un avans economic modest de doar 1,4%.
Consiliul UE avertizează că România „nu a luat măsuri eficiente pentru a-și corecta deficitul”, în condițiile în care deficitul bugetar a ajuns la 3,6% din PIB, în primele șase luni ale anului.
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, în două tranşe prevăzute în iunie și septembrie, luni în care se desfășoară alegerile locale/europarlamentare, respectiv prezidențiale/parlamentare. Impactul bugetar este estimat la 1,127 miliarde lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că urmează o „corecție fiscală”, o măsură necesară ce va fi aplicată cel mai probabil după anul electoral 2024.