Comisia Europeană solicită României și altor cinci state europene aplicarea corectă a directivei privind gestionarea deșeurilor, context în care statul român este vizat de o procedură de infringement.
Patru din cele cinci oraşe vizate de procedura de infringement pentru depăşirile constante ale valorilor de dioxid de azot (NO2) au transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) măsurile pe care le au în vedere pentru a se încadra în valorile admise.
Modificările legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri au fost amânate. România riscă să fie obligată de Uniunea Europeană la plăți costisitoare.
Comisia Europeană are în vedere noi contramăsuri împotriva României în urma relaxării legislaţiei anti-corupţie, a declarat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar, citat de agenţia dpa.
Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie 2018.
Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declarat luni la Cluj că dacă autorităţile nu se vor trezi în “al 12-lea ceas”, problemele vor fi “de altă natură”, iar penalităţile care vor trebui plătite în cazul declanşării procedurii de infringement va lăsa judeţul Cluj fără drumuri, şcoli şi spitale.
România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalități până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021.