Deficitul bugetar pe anul 2024 va depăși 8% din PIB, fiind estimat la 8,7% din Produsul Intern Brut. „Nu creștem TVA. ANAF va colecta mai bine”, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Nu doar patronatele din energie critică dur „taxa pe stâlp”, impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR prin ordinanța austerității. „Este expresia neputinţei, disperării, lipsei de viziune şi, mai ales, a lipsei de educaţie economică elementară”, spune profesorul de economie, Cristian Păun.
Efectele catastrofale ale „ordonanţei-trenuleţ” vor fi acoperite tot de mediul privat, iar creșterea prețurilor de la raft va fi suportată de consumatori. „Aceste măsuri vor crea mari tensiuni sociale şi economice”, semnalează sindicatele din industria alimentară.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, se angajează să construiască bugetul pentru 2025 fără creșteri ale TVA și ale impozitului pe venit, într-un efort de a proteja mediul de afaceri și consumul.
Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA la 21%, dar cu excepții, iar impozitul pe venit va fi cumulat cu CASS, ceea ce ar duce la o creștere de la 16,5% la 20%.
Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă, depășind cu mult așteptările pentru acest an electoral, susțin analiștii economici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemia de COVID-19.
Zeci de percheziții desfășurate de polițiști, joi dimineață, în 15 județe din țară. Mai multe indivizi din Cluj sunt audiați în cadrul unui dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 750.000 de lei.
Într-un an electoral, teme precum impozitul progresiv și cota unică de TVA nu sunt de actualitate, potrivit poziției exprimate de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).