Cum arată apocalipsa fiscală pregătită contribuabililor pentru 2025: crește TVA la 21%, dar cu excepții, iar impozitul pe venit va fi cumulat cu CASS, ceea ce ar duce la o creștere de la 16,5% la 20%.
Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă, depășind cu mult așteptările pentru acest an electoral, susțin analiștii economici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemia de COVID-19.
Zeci de percheziții desfășurate de polițiști, joi dimineață, în 15 județe din țară. Mai multe indivizi din Cluj sunt audiați în cadrul unui dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la 750.000 de lei.
Într-un an electoral, teme precum impozitul progresiv și cota unică de TVA nu sunt de actualitate, potrivit poziției exprimate de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).
România pierde 9 miliarde de euro pe an din cauza slabei încasări la TVA, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.
Noile taxe aplicate de Guvernul Ciolacu afectează piața imobiliară, iar din 2024 românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani pentru achiziția unei locuințe, din cauza majorării taxei pe valoarea adăugată.
Organizatorii celor mai importante festivaluri de muzica și film din România spun că sunt împotriva creșterii cotei TVA de la 5 la 19% pentru vânzarea de bilete la evenimentele cultura și arată că dacă măsura intră în vigoare multe dintre acestea se vor închide.
Patronii din HoReCa Cluj contestă intenția Guvernului de a crește cota de TVA. Reprezentanții industriei spun că această creștere ar presupune și creșterea prețurilor, ce vor fi resimțite imediat de consumatori.